Tiedote 14.11.2012: Eloranta: Subjektiivinen päivähoito-oikeus osapäiväiseksi

Eduskunta kävi tiistaina 13.11.2012 lähetekeskustelun lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta. Hallitusohjelman mukaan päivähoitoa kehitetään tarjoamaan perheille mahdollisuuksia päivähoidon joustavampaan käyttöön. Jatkossa myös perheen oikeus samaan hoitopaikkaan säilyy vaikka lapsi olisi välillä kotihoidossa.

– Toivottavasti tämä kannustaa äitiys – ja vanhempainvapailla olevia vanhempia myös perheen vanhemman lapsen kotihoitoon. Nykyään monet vanhemmat jättävät vauvan syntyessä isoveljen tai isosiskon päivähoitoon pelkästään sen vuoksi, että haluavat säilyttää vanhan päivähoitopaikan, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) toteaa.

Eloranta huomauttaa, että tällä hetkellä suuri osa kuntien päivähoidon resursseista meneekin kotona olevien vanhempien lasten kokopäivähoitoon.  Mm. Turun kaupungissa on 19% kaikista kokopäivähoidossa olevista lapsista kotona syystä tai toisesta olevien vanhempien lapsia eli lähes 900 lasta. Äitiyslomalla tai hoitovapaalla olevien lapsia näistä on 270 lasta. Osalla perheistä on selvä sosiaalinen syy lapsen päiväkotihoitoon, esimerkiksi Turussa näitä ovat 200 maahanmuuttajaperheen lasta, joille päivähoito on tärkeää kielen oppimisen kannalta.

– Hallitusohjelman mukaan päivähoito säilyy subjektiivisena oikeutena ja näin tulee ollakin. Nykymalli ei kuitenkaan ole enää paras tapa sen toteuttamiseen. Voisiko vaikkapa esiopetuksesta ottaa mallin päivähoitoon siten, että päivähoito olisi neljän tunnin osalta päivässä subjektiivinen oikeus kaikille, mutta sen jälkeen vain työssäkäyvien sekä opiskelevien perheille ja jos sosiaalisia syitä kokopäivähoidolle on. Neljässä tunnissa työttömän vanhemman työnhaku onnistuu hyvin ja siinä ajassa vanhempikin lapsi saa riittävän määrän virikkeitä ja ikäistensä seuraa, Eloranta pohtii.

Yksi kommentti kirjoitukseen “Tiedote 14.11.2012: Eloranta: Subjektiivinen päivähoito-oikeus osapäiväiseksi”

  1. Minä ajattelen asiaa niin, meillä ei ole mummoja ei pappoja, itse olen 55 vuotia ja lapsi on kokopäivähoidossa, ihan sen takia, että saa ikäistensä seuraa, vaimoni on töissä. Minä työttömänä kotona.