Lapset ja nuoret osallistumaan

Kirjoituksia

Tammikuussa vietimme kansanedustajat kouluissa – viikkoa. Itse olin vierailulla monissa kouluissa ja tapasin koulujen opettajia, oppilaita ja oppilaskuntien jäseniä. Usein vierailu piti sisällään kansanedustajan kyselytunnin, jolloin yhden oppitunnin ajan vastailin oppilaiden kysymyksiin.

Alakoululaisia kiinnostivat esimerkiksi se, miten monta kertaa olet nähnyt Sauli Niinistön livenä tai miten kansanedustajan työ vaikuttaa lasten asioihin. Yläkoululaiset halusivat tietää mielipiteeni nuorisovaltuustosta, sukupuolineutraalista avioliittolaista, pakkoruotsista tai nuorten työttömyydestä. Toisen asteen oppilaat olivat kiinnostuneita valtion velkaantumisesta, kuntaliitoksista, vanhustenhoidosta ja nuorten äänestysaktiivisuudesta.

Niin kuin näistäkin kysymyksistä huomaa, ovat lapsemme ja nuoremme järkeviä ja pohdiskelevia ja seuraavat sitä mitä maailmalla tapahtuu. Onkin tärkeää, että tarjoamme heille yhä enemmän mahdollisuuksia tulla kuulluksi ja ottaa osaa heitä koskevien asioiden päättämiseen. On hienoa, että tämä toteutuu nyt jo kaikissa kouluissa koulurauhalain myötä juuri lakimääräiseksi tulleen oppilaskuntatyön kautta. Meillä Turussa nuorten ääni kuuluu myös tämän vuoden alussa työnsä aloittaneen nuorisovaltuuston kautta, jossa valtuutettuina toimivat toisen asteen kouluista vaaleilla valitut edustajat.

Kun jo lapsena ja nuorena saa kokemuksen siitä, että asioihin voi vaikuttaa ja että jokaisen mielipide on tärkeä, kasvaa meille aktiivisia yhteiskunnan toimintaan osallistuvia ja vaikuttavia kansalaisia. Toivottavasti saamme samalla äänestysaktiivisuudenkin kasvamaan. Kuunnellaanhan siis herkällä korvalla lapsia ja nuoria.