Ay-liikettä tarvitaan edelleen

Seuraavien eduskuntavaalien voi arvata olevan tulossa, kun kuuntelee muutamien hallituspuolueiden kommentteja. RKP:n puheenjohtaja Haglundin ja nykyisen pääministerimme Stubbin ennen valintaansa tekemät kommentit ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta ovat varsin vastuuttomia. Tällaisina vaikeina aikoina, jolloin kärsimme sekä talouden matalasuhdanteesta että rakennemuutoksesta, on aivan välttämätöntä, että suomalainen sopimusyhteiskunta toimii sekä työnantaja- että työntekijäpuolen osalta. Ay-liike on maineikkaan historiansa aikana saanut aikaan sosiaaliturvan, eläkkeet, 40-tuntisen työviikon ja paljon muuta. Sitä tarvitaan edelleen.

 Ay-liike on työntekijän apuna myös työpaikalla työelämän ristiriitatilanteissa vaikkapa silloin, kun työntekijä irtisanotaan laittomasti tai hänen työehtojaan poljetaan. Näissä tilanteissaammattiliittojen jäsenen tukena ovat luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut, aluetoimistot ja liiton edunvalvonnan asiantuntijat. Tarvittaessa tarjolla on myös kattavia oikeuspalveluja. Samaa apua ei saa yleisen työttömyyskassan alaiselta YTK-kassalta. Sieltä kun saa vain työttömyysturvan. Onkin hyvin huolestuttavaa, että varsinkaan monet nuoret eivät tänä päivänä ymmärrä ammattiliittoon kuulumisen tärkeyttä.

Epävarmuus työelämässä on kasvanut. Elinikäiset työsuhteet vähenevät ja työntekijät siirtyvät työstä toiseen, työstä työttömäksi tai koulutukseen. Ehjä ja pitkä työura osuu enää vain harvan kohdalle. Vain harva tekee koko työuransa saman työnantajan palveluksessa.Työelämän ongelmana ovat myös pätkätyöt, nollatuntisopimukset sekä osa-aikaiset työt, joiden tuoma tulo harvoin riittää toimeentuloon. Näiden ihmisten näkökulmasta Kokoomuksen eduskuntaryhmänpuheenjohtajan Arto Satosen toivomus paluusta 40-tuntiseen työviikkoon nykyisen 37,5 tunnin sijasta tuntuukin loukkaavalta.Monet tahtomattaan osa-aikaisissa töissä olevat ottaisivat mieluusti lisää työtunteja, puhumattakaan heistä, jotka ovat kokonaan työttöminä. Työn jakaminen useammalle lienee monin verroin järkevämpää ja oikeudenmukaisempaa kuin niiden työtaakan kasvattaminen, jotka tekevät jo nyt pitkää päivää.

3 kommenttia kirjoitukseen “Ay-liikettä tarvitaan edelleen”