Eloranta: Hallitus vaarantaa tartuntatautien torjunnan

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote 27.5.2016

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on lakiin kirjattu velvoite valtion ylimpänä asiantuntijaelimenä valvoa tartuntatautien torjuntaa ja infektiotautien laboratoriotoimintaa Suomessa. Supistustoimien vuoksi on nyt vaarana, että laitoksen kyky reagoida nopeasti muuttuviin tartuntatautiuhkiin heikentyy, sillä Turussa sijaitseva 35 työntekijän bakteeri- ja infektioyksikkö lopettaa toimintansa kokonaan.

THL on ainoa valtakunnallinen toimija tartuntataudeissa ja tartuntatautitoiminnan koordinaattori. Sairaanhoitopiirit vastaavat tartuntataudeista omilla alueillaan, mutta niillä ei ole mahdollisuutta eikä edes mandaattia toimia valtakunnallisina koordinaattoreina. THL on keskeinen yhteistyötaho infektiolääkärin työssä. Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tehnyt aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Bakteerien vastustuskyky antibiooteille on lisääntymässä globaalisti. Jo nyt on havaittu, että tavanomaisetkin bakteerien aiheuttamat infektiot muuttuvat vaikeasti hoidettaviksi, kun antibiooteilla ei enää ole tehoa. Maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt asiasta huolensa. Globaalisti ja myös Suomea ovat koskeneet esimerkiksi influenssapandemia sekä ebola ja viimeksi Mers-infektioepidemia.

– Tästä näkökulmasta THL:ään kohdistuvat supistustoimet ovat vaarallisia ja lyhytnäköisiä. THL:n rahoituksen supistamisella on kansanterveydellisesti erittäin tuhoisat vaikutukset. Tämä kehityskulku vaatisi valtioilta voimakkaita toimia sekä resistenssin kehityksen seurannan että siihen liittyvän tutkimuksen tehostamiseksi. Muualla Euroopassa näihin panostetaan jatkuvasti. Meillä Suomessa THL on kuitenkin joutunut rajaamaan toimintaansa niin merkittävästi, että se haittaa jo laitoksen perustehtävän suorittamista. Myös henkilöstön osalta jatkuvat YT-neuvottelut ja irtisanomiset ovat epäinhimillisiä, Eloranta harmittelee.

THL:n rahoitus supistuu hallituksen leikkausten johdosta 9,8 miljoonaa euroa vuosina 2017–18 ja tästä johtuen se joutuu vähentämään 184 henkilötyövuotta yt-neuvottelujen päätteeksi. Työntekijöistä 94 irtisanotaan ja loput henkilöstömenoihin kohdistuvasta säästövelvoitteesta katetaan eläköitymisillä ja määräaikaisten palvelussuhteiden päättymisillä. Yhteensä 220 työntekijää siirtyy laitoksesta pois.

– Näillä säätöpäätöksillä, joiden takia bakteeri- ja infektioyksikkö joudutaan lopettamaan kokonaan altistetaan samalla väestömme alttiiksi globaaleille tartuntatautiuhkille. Onko meillä varaa vaarantaa näin kansanterveytemme, Eloranta kysyy.