Eloranta: Alkoholilakiesityksestä haittaa pienpanimoillekin

Tiedote 28.6.2017

Alkoholilain muutosesitys on merkittävä uhka hyvässä kasvussa olevalle suomalaisille pienpanimoteollisuudelle. Kaupoissa myytävien alkoholituotteiden enimmäisväkevyyden nosto lisää kauppojen valikoimaa tuntuvasti ja samasta hyllytilasta tulee taistelemaan myös huima määrä kansainvälisiä viinabrändejä ja tuontioluita. Siinä välissä pienpanimoilla tulee olemaan todella ahdasta, sillä harvalla pienpanimolla on valmiuksia pärjätä hintakilpailussa, jonka muutos tulee tuomaan.

– Näyttää siltä, että samalla, kun lakimuutoksella yritetään vähentää laivatuontia, niin toisaalta edistetään ulkomaisen alkoholiteollisuuden toimintaa Suomessa ja heikennetään kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) pahoittelee.

Alle 500 000 litraa alkoholijuomia valmistavat panimot saavat esityksen mukaan myydä alle 12 % oluitaan suoraan panimolta. Samalla jokainen ravintola ja pubi saa myydä alle 5,5 % alkoholijuomia suoraan ravintolasta mukaan. Samaan aikaan puolen tusinaa pienpanimoa eivät edelleenkään saa myydä suoraan edes alle 5,5 % juomia ilman, että perustavat elintarvikekioskin ja myyvät yli puolet liikevaihdosta elintarvikkeita.

– Viime hallituskaudella linjattiin, ettei kioskilupia pienpanimoille enää tarvittaisi ja niin oltiin myös päättämässä, kunnes loppukaudesta päätettiin, ettei lakia tuodakaan eduskuntaan. Nyt kioskiluvat kuitenkin tarvitaan. Reiluuden nimissä suoramyyntioikeus tulisi myöntää kaikille pienpanimoille. On kummallista, että muutama suurin pienpanimo saa eri kohtelun kuin pienemmät pienpanimot. Toivottavasti saamme tähän korjauksen, Eloranta toivoo.

Eduskunnan käsittelyyn tulossa olevan lakimuutoksen myötä kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisväkevyyttä lisättäisiin 4,7 %:sta 5,5 %:iin. Vahvan oluen ja lonkeron lisäksi vähittäiskaupoissa voitaisiin myydä väkiviinapohjaisia juomasekoituksia, jotka vetoavat nuoriin.

-Näiden ”limuviinojen” tulo kauppoihin onkin erityisen ongelmallinen lasten- ja nuortensuojelun näkökulmasta, vaikka alkoholipolitiikan tavoitteena tulee olla erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen alkoholin aiheuttamilta haitoilta. Muutos toisi aivan uuden ja lapsille näkyvän kanavan markkinoida väkeviä viinoja vähittäiskaupassa, eikä muutos myöskään millään tavalla edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa, mikä myös edistäisi ravintola-alan työllisyyttä. Nyt lakiesitys kohdentaa hyödyt pääasiassa vähittäiskaupalle Alkon kustannuksella sekä ulkomaiselle alkoholiteollisuudelle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi hyvinvointi- ja terveyserojen kasvaessa, Eeva-Johanna Eloranta pahoittelee.

Kommentit pois päältä artikkelissa Eloranta: Alkoholilakiesityksestä haittaa pienpanimoillekin

Avainsanat:,