Eloranta: Terve sisäilma jokaisen perusoikeus

Tiedote 31.8.2017

Suomessa huonosta sisäilmasta sairastuneita ja oireilevia on useita tuhansia. Vuosittain home- ja kosteusvaurioille altistuu jopa 800 000 ihmistä, joista 100 000-200 000 on lapsia ja nuoria. Joidenkin arvioiden mukaan mm. kolmasosassa kouluja ja päiväkoteja on sisäilmaongelmia. Korjausvelkaa arvioidaan olevan 5-8 mrd. euron edestä. Sairauskuluina sisäilmaongelmien arvioidaan maksavan jopa 1,6 mrd. euroa vuodessa, puhumattakaan sen inhimillisistä seurauksista.

– Sisäilmasta sairastunut on vaarassa pudota yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Työpaikan sisäilmasta sairastunut ei voi käydä töissä, mutta ei saa sairaseläkettä, koska hänen katsotaan olevan ”työpaikkakyvytön” ei työkyvytön. Moni on menettänyt terveytensä lisäksi myös hometaloksi paljastuneen kotinsa ja samalla omaisuutensa. Homealtistuminen ei sellaisenaan oikeuta edes sairauslomaan, koska kyseessä ei ole sairaus, vika tai vamma. Käypä hoito- suosituksen mukaan ei ole löydetty selvää yhteyttä ihmisten sairausoireiden ja sisäilman mikrobien välillä. Tämä siitä huolimatta, että on olemassa lukuisa joukko tutkimuksia, joissa on osoitettu selvä yhteys kosteusvaurioiden mikrobien ja erilaisten oireiden välillä, kansanedustaja, eduskunnan sisäilmatyöryhmän varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ihmettelee.

– Nyt tarvitaan kansallinen sisäilmaohjelma. Ihan ensiksi pitää korjata vaurioituneet rakennukset. Oman puolueeni SDP:n vaihtoehtobudjetissa me jo esitimme kunnille 100 miljoonan euron siemenrahaa korjausten saamiseksi käyntiin. Ikävä kyllä ehdotus ei hallitukselle kelvannut. Korjausurakka on suuri, mutta paljon kalliimmaksi tulee korjausten tekemättä jättäminen. Siihen meillä ei ole varaa, ei inhimillisesti eikä taloudellisesti, Eloranta painottaa.

– Jo rakennusvaiheessa on pidettävä huolta hankintaketjuista ja kunnollisesta rakennusvalvonnasta rakentamisen kaikissa vaiheissa. Itsestään selvää pitäisi olla rakennusmateriaalien säilyttäminen kuivassa. Lainsäädäntöä pitää kehittää mm. rakentamismääräysten ja vastuukysymysten osalta. Pitäisikö esimerkiksi väärin rakentaminen sanktioida? Mielestäni pitäisi, Eloranta linjaa.

– Tärkeää on, että sisäilmasairaiden tutkimus ja hoito saatetaan kunnolliselle tolalle perustamalla sisäilmapotilaiden tutkimiseen erikoistuneita sisäilmapoliklinikoita. Tällä hetkellä yksittäisten lääkärien tutkimuskäytännöt vaihtelevat, koska suosituksia (Majvik) ei tunneta tai niitä ei noudateta. Tämä vaikeuttaa potilaiden asemaa ja oikeusturvaa sekä diagnostiikkaa, Eloranta huomioi.

Eloranta puhui Sisäilmakapina –mielenilmauksessa Helsingin Narinkkatorilla 31.8.2017.

 

 

 

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Eloranta: Terve sisäilma jokaisen perusoikeus

Avainsanat: