Eloranta: Alkoholilakiesitys ulkoistaa haitat ja kustannukset yhteiskunnalle

Tiedote 19.9.2017

Eduskunnan käsittelyyn tänään tullut alkoholilakiesitys hyödyttää vähittäiskauppaa ja ulkomaista alkoholiteollisuutta Alkon kustannuksella sekä ulkoistaa haitat ja kustannukset yhteiskunnan kannettavaksi kasvattaen hyvinvointi- ja terveyseroja. Muutos toisi lapsille ja nuorille entistä näkyvämmän kanavan markkinoida väkiviinapohjaisia juomia vähittäiskaupassa, eikä muutos myöskään millään tavalla edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa edistäen ravintola-alan työllisyyttä.

– Alkoholipolitiikan tavoitteena tulee olla erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen alkoholin haitoilta. Eduskunnan käsittelyyn tulossa olevan lakimuutoksen myötä kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisväkevyyttä lisättäisiin 4,7 %:sta 5,5 %:iin. Vahvan oluen ja lonkeron lisäksi vähittäiskaupoissa voitaisiin myydä aiempaa laajempi valikoima väkiviinapohjaisia juomasekoituksia, jotka vetoavat erityisesti nuoriin. Markkinatutkimusten mukaan juuri nuoret kokevat värikkäiden limuviinojen ulkoasun houkuttelevaksi. Sanotaan jopa, että limuviinat on luotu totuttamaan nuoria alkoholin kuluttajiksi. Joillekin nuorille limuviina aiheuttaa jopa riippuvuutta. Toivottavasti järki voittaa eikä vahvempia limuviinoja tuoda ruokakauppaan. Yksikin uusi alkoholiriippuvainen nuori on liikaa, kansanedusta Eeva-Johanna Eloranta (sd.) painottaa.

– Muutos olisi merkittävä uhka myös hyvässä kasvussa olevalle suomalaiselle pienpanimoteollisuudelle. Kaupoissa myytävien alkoholituotteiden enimmäisväkevyyden nosto lisää kauppojen valikoimaa tuntuvasti ja samasta hyllytilasta tulee taistelemaan myös huima määrä kansainvälisiä viinabrändejä ja tuontioluita. Siinä välissä pienpanimoilla tulee olemaan todella ahdasta, sillä harvalla pienpanimolla on valmiuksia pärjätä hintakilpailussa, jonka muutos tulee tuomaan, Eloranta muistuttaa.

Olisi toivottavaa, että laki tulisi voimaan vasta huhtikuussa. Alkoholituottajat ovat jo jättäneet alkuvuoden tarjoukset keskusliikkeille. Globaalit toimijat ovat tarjonneet olemassa olevat vahvat tuotteensa kaupalle, mutta pienet kotimaiset tuottajat eivät ole nykysäännöksillä tarjonneet mitään, koska heillä ei vastaavia tuotteita vielä ole. Jos laki tulisi voimaan vasta keväällä uuden valikoimajakson alkaessa, kaikki olisivat samalla viivalla tuotteineen ja aikaa tuotekehitykseen olisi riittävästi.

Hyvää uudistuksessa on, että pienpanimoille tulee mahdollisuus suoramyyntiin. Tosin tämäkin uudistus oli jäädä torsoksi, sillä vielä keväällä näytti siltä, että suoramyyntioikeus olisi koskenut vain enintään 500 000 litran alkoholijuomien tuotantomäärää eli vain kaikkein pienimpiä pienpanimoita.

-Lähestyin asiassa peruspalveluministeri Annika Saarikkoa, jonka myötävaikutuksella kaikki pienpanimot ovatkin saamassa suoramyyntioikeuden, Eloranta toteaa.

Alkoholi on myrkky, joka aiheuttaa 60 eri sairautta. Se on Suomessa yleisin työikäisten kuolinsyy jopa 4000 vuosittaisessa tapauksessa, useammin kuin sepelvaltimotauti.  Alkoholin suurkuluttajia on jo puoli miljoonaa. Alkoholi aiheuttaa jopa miljardin vuosikustannukset, välillisesti jopa 3-5 miljardia. Se aiheuttaa myös mittaamattoman määrän sivullisten kärsimystä, haittoja ja turvattomuutta. Juominen vaikuttaa aina myös lähiympäristöön, erityisesti lapsiin. Vuosittain noin 600:lle vastasyntyneelle on äidin raskauden aikainen alkoholinkäyttö aiheuttanut jonkin asteisen vaurion. 1960-luvun kahdesta litrasta on naisten alkoholin kulutus kuusinkertaistunut ja miesten kaksinkertaistunut.

Kommentit pois päältä artikkelissa Eloranta: Alkoholilakiesitys ulkoistaa haitat ja kustannukset yhteiskunnalle

Avainsanat:, ,