Eloranta: Kouluruokailuista päivän kohokohta jokaiselle oppilaalle

Tiedote 17.11.2017

Maksuton kouluruokailu on yksi suomalaisen koulun, oppimisen, osaamisen ja hyvinvoinnin menestystekijöistä. Maksuttoman kouluruokailun tuominen kouluihin on esimerkki siitä, miten Suomessa on haluttu huonoinakin aikoina panostaa koululaisiin, kouluihin ja opiskeluun, sillä ilmainen kouluruoka tuli kouluihin vuonna 1943, keskellä jatkosotaa ja ankeita pulavuosia.

– Huolestuttavaa on, että vaikka alakoulussa lähes kaikki oppilaat osallistuvat joka päivä kouluruokailuun, niin yläkoulussa vain 2/3 oppilaista osallistuu siihen päivittäin. Suurin osa kouluissa ruokailevista syö pääruokaa, mutta moni jättää pois muita aterian osia, etenkin salaatin ja maidon, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) harmittelee.

Alkuvuodesta julkaistun uuden kouluruokailusuosituksen mukaan ruokailun tulisi olla koulupäivän kohokohta, joka tukee oppimista, kouluviihtyvyyttä, ruokaosaamista ja ruokatajun syntymistä. Ruokailutauko koulussa rytmittää luontevasti päivän työtä ja antaa oppilaille ja koulun henkilöstölle mahdollisuuden virkistäytyä. Suositusten mukaisesti toteutettu ruokailu koulussa tarjoaa monipuolista, terveellistä ruokaa, silmäniloa, yhdessäoloa, seurustelua ja hyvää oloa. Se tukee lasten ja nuorten jaksamista, kasvua ja painon tervettä kehitystä.

Kaikki oppilaat eivät jostain syystä kuitenkaan syö koko suunniteltua ateriakokonaisuutta. Koulussa syömiseen ja valintoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten oman kodin antama malli ja kannustus, ruokakulttuuritausta, ympäristön muu tarjonta, eri kanavien kautta läsnä oleva markkinointi, oppilaiden käytettävissä olevat taskurahat ja vertaispaine. Ruokahaluun ja ruoan aistittavaan laatuun vaikuttavat ruoka-annoksen houkuttelevuus, rakenne, tuoksut, tunnelma ja koko ruokailuun liittyvä aistimaailma.

Ruokailu on kokonaisuus, johon ruoka-ammattilaiset ja kaikki kouluyhteisössä toimivat vaikuttavat. Koulun ruokailujärjestelyt, tarkoituksenmukainen, riittävää syömistä tukeva aterioiden ajoitus, sujuva ruoan tarjoilu, viihtyisä ruokailutila, myönteinen ilmapiiri ja ruokarauha ovat miellyttävän ruokailukokemuksen oleellisia tekijöitä. Kiire ja pitkät jonot tai meluisa ympäristö estävät viihtymistä.

– Kotien ja koulujen tulisi yhdessä toimia sen eteen, että jokainen koululainen haluaa osallistua lounastaukoon. Suomalainen maittava ja monipuolinen kouluruoka on varsin harvinainen ilmiö maailman mittakaavassa. Siitä tulee pitää kiinni ja tehdä kouluruokailuista jokaiselle oppilaalle kiireetön ja viihtyisä päivän kohokohta, Eloranta painottaa.

Eloranta avasi pop up –kouluruokalan Turun Hansa-korttelissa 17.11.2017.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Eloranta: Kouluruokailuista päivän kohokohta jokaiselle oppilaalle

Avainsanat: