Eloranta: Hometalojen korjausavustukset palautettava

Tiedote 28.11.2017

Eduskunnassa käsiteltiin tänään pääministerin ilmoitusta Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelmasta 2018 – 2028. Suomessa on useita tuhansia huonosta sisäilmasta sairastuneita ja oireilevia. Vuosittain home- ja kosteusvaurioille altistuu jopa 800 000 ihmistä, joista 100 000-200 000 on lapsia ja nuoria. Joidenkin arvioiden mukaan mm. kolmasosassa kouluja ja päiväkoteja on sisäilmaongelmia. Korjausvelkaa arvioidaan olevan 5-8 mrd. euron edestä. Sairauskuluina sisäilmaongelmien arvioidaan maksavan jopa 1,6 mrd. euroa vuodessa, puhumattakaan sen inhimillisistä seurauksista. Moni on menettänyt terveytensä lisäksi myös hometaloksi paljastuneen kotinsa ja samalla koko omaisuutensa.

– Terveiden tilojen vuosikymmen koskee vain julkista rakentamista. Miksi muu rakentaminen ja pientalorakentaminen eivät ole mukana ohjelmassa? Miksi tavalliset ihmiset on jätetty ulkopuolelle, ihmettelee kansanedustaja, eduskunnan sisäilmatyöryhmän varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.).

Hometalojen ostajien turvaa tulee kehittää eikä suinkaan huonontaa, kuten tällä hallituskaudella on ikävä kyllä käynyt. Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksia terveyshaitan poistamiseksi vähennettiin vähitellen 1,5 miljoonaan euroon, kunnes se sitten lopetettiin kokonaan tämän vuoden alusta osana hallituksen säästötoimia.

– Korjausavustukset terveyshaitan poistamiseksi oli suunnattu kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa eläville perheille, joilla ei itsellään ollut enää muuta ulospääsyä homeloukustaan. Avustusten turvin voitiin pelastaa lukuisia perheitä takaisin normaalielämään. Näin ehkäistiin monet syrjäytymis- ja sairastumiskierteet, painottaa kansanedustaja, eduskunnan sisäilmatyöryhmän varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.).

Homeongelmien kanssa kamppailevien ahdinko lisääntyi samanaikaisesti korjausavustusten poistamisen kanssa, kun myös rakennusvalvontaviranomaisen opastus- ja neuvontavelvollisuus lakkautettiin.