Ikäihmisen toinen todellisuus

Kävin viime viikolla tutustumassa Operaatio Ruokakassin toimintaan. Yhdistys jakaa noin 135 000 ruokakassia vähävaraisille vuosittain. Apu on tärkeä apu toimeentuloon tuhansille pienituloisille. Vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan viime aikoina erityisen paljon uusia ruokakassin hakijoita on ollut kaikkien vanhimpien ikäihmisten ryhmässä. Monet heistä ovat kertoneet, että ruokakassin saatuaan heillä on varaa ostaa heille määrätyt lääkkeet. Erityisen kiperä tilanne on näin alkuvuodesta, kun viime vuonna korotettu lääkeomavastuu on korkeimmillaan ja vie tuloista ison siivun.

Yhä useammat ikäihmiset kertovat samaa viestiä; hinnat nousevat ja lääkeomavastuut sekä palvelumaksut ovat nousseet eikä pieni eläke tahdo enää riittää kohtuulliseen elämiseen varsinkaan yksin asuvilla. Mieli katkeroituu, kun kaikesta joutuu tinkimään. Moni koko ikänsä pienipalkkaisessa työssä käynyt saa eläkettä ehkä vain saman verran kuin mitä takuueläke ja asumistuki ovat yhteensä. Kaikkein eniten pienituloisia eläkeläisiä on yli 75-vuotiaiden yksin asuvien joukossa, joista joka neljäs, 25 % on pienituloinen. Yksin asuvista naisista jopa 27 % on pienituloisia.

Paras tapa kaikkein pienituloisimpien eläkkeensaajien aseman parantamiseksi on takuueläkkeen korottaminen ja kansaneläkkeen tason parantaminen. Myös verotuksen keventäminen on tehokas keino parantaa toimeentuloa, samoin palvelumaksujen ja maksukattojen alentaminen, lääkekorvausten tason parantaminen, asumistuen ja eläkkeensaajan hoitotuen kehittäminen auttavat. Monessa kohtaa siis päinvastoin kuin hallitus on toiminut.

Viime keväänä eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta työeläkeindeksin muuttamiseksi. Me sosialidemokraatit ehdotimme silloin, että laadittaisiin nopeasti toimenpideohjelma eläkeläisten pienituloisuuden ja eläkeläisköyhyyden ratkaisemiseksi. Erityistä huomiota olisi siinä kiinnitetty ikääntyneiden naisten ja pieniä työeläkkeitä saavien asemaan. Osana kokonaisuutta olisi tullut selvittää mm. vaihtoehdot kansaneläkkeen tasokorotuksen tekemiseksi ja verotuksen muuttamiseksi sekä eläkkeensaajien asumistuen, palvelujen ja palvelumaksujen vaikutus. Tämän äänestyksen ikävä kyllä eduskunnassa hävisimme äänin 63-99.

Eläkeläisköyhyys ja pienituloisuus ovat todellisia ongelmia, joihin on löydettävä ratkaisut. Hallituksen olisikin syytä heti aloittaa ehdotuksemme mukaan ohjelman laatiminen eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi ja eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi ja perua ikäihmisten toimeentuloa heikentävät päätöksensä. Jokainen on ansainnut säällisen huolenpidon ja kunnollisen toimeentulon.

Turkulainen 3.2.2018

Kommentit pois päältä artikkelissa Ikäihmisen toinen todellisuus

Avainsanat: