Alkoholin saatavuus lisääntyy- samoin käynee haittojen

Ajankohtaista,Etusivu,Kirjoituksia

Alkoholi on myrkky, joka aiheuttaa 60 eri sairautta. Alkoholin takia Suomessa menetetään joka vuosi yli 37.000 elinvuotta ennenaikaisesti, kun mukaan lasketaan myös epäsuorat kuolemat ja menetetään 1,3 miljardin euron verran inhimillistä pääomaa vuodessa (FCG mukaan).

Alkoholin suurkuluttajia on Suomessa jo puoli miljoonaa. Alkoholi aiheuttaa myös mittaamattoman määrän sivullisten kärsimystä, haittoja ja turvattomuutta. Juominen vaikuttaa aina myös lähiympäristöön, erityisesti lapsiin. Poliisin arvioidaan hoitavan vuosittain yli 200.000 alkoholiin kytkeytyvää hälytystehtävää – noin 70% poliisin hälytyksistä liittyy jollain tavalla alkoholiin.

Tutkimusten perusteella alkoholin saatavuuden lisääntyminen lisää alkoholin kulutusta. Näin ollen alkoholin saatavuuden lisääminen vaikuttaa negatiivisesti ihmisten väestön terveyteen ja hyvinvointiin. WHO:n mukaan pohjoismainen valtiollisen alkoholimonopolin malli on parhaita käytäntöjä vähentää alkoholihaittoja, koska se rajoittaa myyntipisteiden määrää, hillitsee hintakilpailua ja markkinointia.

Suurin osa suomalaisista on ollut tyytyväisiä alkoholin saannin rajoituksiin. Väljempää alkoholipolitiikkaa haluaa yhä harvempi suomalainen, enää 26%.

Orpon hallitus on valinnut toisenlaisen linjan, sillä se lisää alkoholin tarjontaa vähittäiskaupoissa, kun niissä saa jatkossa myydä käymisteitse valmistettuja kahdeksanprosenttisia alkoholijuomia. Tämä seitsemäntoistakertaistaa 5,6-8 % oluiden, siiderien ja viinien myyntipisteet, kun ne nyt tuodaan ruokakauppoihin, kioskeille ja huoltamoille myytäväksi. Muutoksen hyödyt tulevat vähittäiskaupalle, jonka kauppa kasvanee arvion mukaan yli 50 miljoonalla eurolla. Haitat kohdistuvat yksilöille, perheisiin, työelämään ja yhteiskunnalle mm. terveydenhuollolle, joka jo nyt kärsii resurssipulasta. Kaikki eduskunnan kuulemat asiantuntijat vastustivat esitystä paitsi Päivittäistavarakauppa ry, joka hyötyy linjauksesta.

On mahdollista, että tämä eduskunnassa hallitusenemmistöllä hyväksytty laki katsotaan lopulta EU-oikeuden vastaiseksi, koska se rajataan valmistustavan mukaan vain käymisteitse valmistettuihin juomiin. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa vähittäiskauppaan vapautuu aiottua enemmän alkoholijuomia. Hallituksen politiikan kokonaisuus tulee suurella todennäköisyydellä johtamaan alkoholimonopolin kaatumiseen. Hallitushan on toteuttamassa myös olutveron alentamisen, tuottajien vähittäismyynnin laajentamisen, alkoholijuomien verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen sallimisen sekä selkiyttämässä rajat ylittävää etämyyntiä.

Kaikenikäisten suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin, mutta myös kansantalouden näkökulmasta olisi välttämätöntä tukea toisenlaista alkoholipolitiikkaa – sellaista joka vähentää alkoholin käyttöä ja samalla sen haittoja.