SDP:n Eloranta: Hallituksen vastuuttoman aluepolitiikan alle uhkaavat jäädä myös nuoret

Ajankohtaista,Etusivu,Tiedotteet

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on huolissaan hallituksen nuorisotyön leikkausten vaikutuksista alueellisesti. Nuorisoalan tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista tapaisivat ystäviään nykyistä vähemmän, jos lähiseudulla ei olisi tarjolla nuorisotyötä. 

Tällä viikolla eduskunnassa puhutaan syrjivästä aluepolitiikasta. Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) katse kääntyy nuorisotyöhön, johon Orpon hallituksen leikkaukset tulevat vaikuttamaan myös alueellisesti. 

– Nuorisotyöllä on tärkeä tehtävä ylläpitää ja saada aikaan nuorten välisiä ystävyyssuhteita, ehkäistä yksinäisyyttä ja nuorten syrjäytymistä. Pelkään, että leikkausten myötä moni nuori jää kokonaan yksin, eikä löydä kaltaistansa seuraa. Yksinäisyys on Suomessa jo tälläkin hetkellä merkittävä ongelma, jota vastaan tulee tehdä määrätietoisesti töitä. Leikkausten myötä nuorisotyöstä joudutaan etsimään uusia säästökohteina, jonka seurauksena nuori voi menettää sen ainoan merkityksellisen kohtaamispaikan, Eloranta toteaa.

Nuorisoalaa uhkaavat ennenäkemättömän suuret leikkaukset. Sen vaikutukset osuvat ennen kaikkea heikoimmassa asemassa ja syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Eloranta pelkää, kuinka leikkaukset tulevat vaikuttamaan etenkin syrjäisemmillä seuduilla, joissa nuorille on muutenkin vähemmän mahdollisuuksia tarjolla.

– Meidän on tärkeää pitää kaikki mukana yhteiskunnassa. Jokaisella alueella tulee olla nuoria tukevia palveluita, jotta nuori saa turvallisen ja merkityksellisen arjen. Monilla alueilla juuri nuorisotyö tarjoaa nuorille erittäin tärkeitä kohtaamispaikkoja. Tämä ei saa jäädä hallituksen ajaman aluepolitiikan alle, Eloranta painottaa.

– On kapeakatseista leikata nuorisotyöstä näin massiivisella tavalla. Tänä vuonna hallitus leikkasi nuorisotyöstä yhteensä 4,6 miljoonaa euroa ja pelkona on, että ensi vuonna vielä enemmän. Valtiotalouden tarkastusviraston mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle noin 1,2 miljoonaa euroa. Onkin syytä tunnistaa, että leikkauksilla aiheutetaan negatiivisia vaikutuksia niin nuoriin kuin koko valtion talouteen. Nuoret ovat tulevaisuuden toivo, meidän politiikkojen tehtävänä on pitää huolta heistä. Nuorisotyön leikkausten myötä hallitus ikään kuin kääntää nuorille selkänsä. Onko tämä se viesti, jonka Orpon hallitus haluaa antaa nuorille, Eloranta kysyy.