SDP:n Eloranta: Orpon hallitus heikentää varhaiskasvatuksen laatua

Ajankohtaista,Etusivu,Tiedotteet

SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta kritisoi hallituksen esityksiä kuntakohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien sekä päiväkotikohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien lakivelvoitteisuudesta luopumisesta. Toteutuessaan ne heikentäisivät varhaiskasvatuksen laatua ja yhdenvertaisuutta. Elorannan mukaan esitykset kuvaavat hyvin hallituksen lyhytnäköistä politiikkaa, jonka kärsijöiksi joutuvat taas kerran lapset ja lapsiperheet.

– Varhaiskasvatusta on johdonmukaisesti kehitetty viimeisen kymmenen vuoden aikana tavoitellen parempaa varhaiskasvatuksen laatua ja koulutuksellista tasa-arvoa. Marinin hallituskaudella palautettiin pienemmät ryhmäkoot ja täysi oikeus varhaiskasvatukseen, alennettiin varhaiskasvatuksen maksuja ja säädettiin kolmiportainen tuki. Näiden lisäksi säädettiin velvoite tasa-arvosuunnitelmien ja yhdenvertaisuussuunnitelmien tekoon sekä paikallisten varhaiskasvatussuunnitelmien tekoon. Nämä kaikki ovat tärkeitä askeleita eteenpäin varhaiskasvatuksen laadun nostamisessa, Eloranta sanoo.

– Nyt kun hallituksen poukkoilevan politiikan seurauksena kaksi viime mainittua uudistusta puretaan, merkitsee se takapakkia varhaiskasvatuksen kehittämiselle. Juuri kun kyseiset suunnitelmat ovat valmistumassa, niin niitä ei tarvitsekaan tehdä. Poukkoilun sijasta tarvitaan työrauhaa varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Eloranta muistuttaa, että lapset aloittavat koulutiensä mitä erilaisimmista taustoista ja varhaiskasvatus on osa sitä perustaa, jolle heidän kehityksensä ja hyvinvointinsa rakentuvat. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella tuemme koulutuksellista tasa-arvoa, pystymme tehokkaasti parantamaan lasten oppimismahdollisuuksia ja ehkäisemme syrjäytymistä. 

Myös Opetushallitus ja Varhaiskasvatuksen opettajien liitto ovat todenneet suunnitteluvelvoitteen keventämisen heikentävän varhaiskasvatuksen laatua. Varhaiskasvatuksen erityisopettajien liitto on vahvasti kyseenalaistanut hallituksen arviot syntyvistä säästöistä, vaan päinvastoin uskoo muutoksen jopa lisäävän menoja. Koulutuksen arviointikeskus toteaa esityksen kumoavan kaksi varhaiskasvatuksen laatua varmistavaa ja toiminnan yhdenvertaista toteuttamista tukevaa rakennetta.

– On selvä, että varhaiskasvatussuunnitelmien laadinta vaatii aikaa ja työpanosta kunnissa, mutta se antaa samalla mahdollisuuden myös henkilöstölle ja vanhemmille vaikuttaa ja ottaa paikalliset toiveet ja erityispiirteet huomioon sekä parantaa varhaiskasvatuksen laatua. Hallitus vetoaa Karvin selvitykseen, jonka mukaan jossain kunnissa on kehitettävä vielä valmistelua. Se ei ole riittävä syy näistä suunnitelmista luopumiseen. Hallitus näyttää leikkausvimmassaan etsivän lyhytnäköisesti säästöjä kaikkialta ja opetusministeri yrittää piilotella Karvin takana, Eloranta sanoo.

– Lisäksi hallitus on poistamassa laista velvoitteen laatia päiväkotikohtaiset yhdenvertaisuussuunnitelmat. Hienoista juhlapuheista huolimatta hallituksen teot osoittavat, että yhdenvertaisuus ei näytä olevan sille tärkeä arvo. Laki on ollut voimassa vasta hieman yli vuoden ja sen vaikutuksia ei olla ehditty vielä edes arvioida. Lakimuutosta on vaikea perustella myöskään lähes olemattomalla 44 000 euron säästöllä, vaan taustalla vaikuttaa olevan poliittinen arvovalinta. Se heikentää yhdenvertaisuustyötä. Taas kerran hallituksen lyhytnäköisen politiikan kärsijöinä ovat lapset, Eloranta toteaa.