Ay-liikettä tarvitaan edelleen

Seuraavien eduskuntavaalien voi arvata olevan tulossa, kun kuuntelee muutamien hallituspuolueiden kommentteja. RKP:n puheenjohtaja Haglundin ja nykyisen pääministerimme Stubbin ennen valintaansa tekemät kommentit ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta ovat varsin vastuuttomia. Tällaisina vaikeina aikoina, jolloin kärsimme sekä talouden matalasuhdanteesta että rakennemuutoksesta, on aivan välttämätöntä, että suomalainen sopimusyhteiskunta toimii sekä työnantaja- että työntekijäpuolen osalta. Ay-liike on maineikkaan historiansa aikana saanut aikaan sosiaaliturvan, eläkkeet, 40-tuntisen työviikon ja paljon muuta. Sitä tarvitaan edelleen.

 Ay-liike on työntekijän apuna myös työpaikalla työelämän ristiriitatilanteissa vaikkapa silloin, kun työntekijä irtisanotaan laittomasti tai hänen työehtojaan poljetaan. Näissä tilanteissaammattiliittojen jäsenen tukena ovat luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut, aluetoimistot ja liiton edunvalvonnan asiantuntijat. Tarvittaessa tarjolla on myös kattavia oikeuspalveluja. Samaa apua ei saa yleisen työttömyyskassan alaiselta YTK-kassalta. Sieltä kun saa vain työttömyysturvan. Onkin hyvin huolestuttavaa, että varsinkaan monet nuoret eivät tänä päivänä ymmärrä ammattiliittoon kuulumisen tärkeyttä.

Epävarmuus työelämässä on kasvanut. Elinikäiset työsuhteet vähenevät ja työntekijät siirtyvät työstä toiseen, työstä työttömäksi tai koulutukseen. Ehjä ja pitkä työura osuu enää vain harvan kohdalle. Vain harva tekee koko työuransa saman työnantajan palveluksessa.Työelämän ongelmana ovat myös pätkätyöt, nollatuntisopimukset sekä osa-aikaiset työt, joiden tuoma tulo harvoin riittää toimeentuloon. Näiden ihmisten näkökulmasta Kokoomuksen eduskuntaryhmänpuheenjohtajan Arto Satosen toivomus paluusta 40-tuntiseen työviikkoon nykyisen 37,5 tunnin sijasta tuntuukin loukkaavalta.Monet tahtomattaan osa-aikaisissa töissä olevat ottaisivat mieluusti lisää työtunteja, puhumattakaan heistä, jotka ovat kokonaan työttöminä. Työn jakaminen useammalle lienee monin verroin järkevämpää ja oikeudenmukaisempaa kuin niiden työtaakan kasvattaminen, jotka tekevät jo nyt pitkää päivää.

Kommentit

  1. Ay-liikettä varmaankin vielä tarvitaan, mutta täytyykö meidän kaikkien osallistua ay-järjestöjen tukemiseen rahallisesti? Mielestäni olisi ollut paljon oikeudenmukaisempaa, jos lapsilisäleikkausten sijaan olisi poistettu ay-maksun verovähennysoikeus.
    Jokainen saa kuulua tai olla kuulumatta ay-järjestöön, mutta jokaisen kuuluisi kustantaa jäsenmaksunsa itse, eikä ottaa sitä valtion kassasta.

  2. Ei voi tyhmempää kirjoitusta olla kuin kuhnuri kirjoittaa, olet varmaankin äärioikeistolainen ja työnantaja, mitenhän ay-järjestöt tulisi toimeen ja miten työläisten asiat olisi ilman ay-järjestöjä ?

  3. En ole (ääri)oikeistolainen enkä työnantaja. Minulla on lähes 40vuoden kokemus työelämästä. En ole vain koskaan ymmärtänyt, miksi AY-maksut pitää maksattaa lapsiperheillä ja eläkeläisillä. Miksei kustannuksia voi ottaa niiltä, jotka kuuluvat AY-järjestöön?

Jätä kommentti