Lisää Robin Hoodia

Ihmiset ympäri maailman ovat heränneet. Viime talvena arabimaista liikkeelle lähtenyt demokratialiike on inspiroinut ihmisiä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ihmiset ovat vihaisia ja haluavat kertoa mielipiteensä kasvavasta epäoikeudenmukaisuudesta. Halutaan työtä ja toimeentuloa. Erityisesti kasvavaan nuorisotyöttömyyteen halutaan puuttua. Yhteistä uudelle liikehdinnälle on ennen kaikkea ahneuteen kyllästyminen.

Yhdysvalloissa tuloerot kasvavat, köyhyys lisääntyy

Vallatkaa Wall Street -liikkeen ytimenä on pettymys siihen, että yhden prosentin varallisuus kasvaa yli ymmärryksen. Rikkain prosentti Yhdysvalloissa omistaa jo lähes 40 prosenttia kaikesta yksityishenkilöiden varallisuudesta. Epätasa-arvoistumiskehitys on ollut nopeaa, sillä 1980-luvulla samaan ei yltänyt edes rikkain kymmenys. Nykyään rikkain kymmenys omistaa peräti 73 % kaikesta varallisuudesta. Muutoksen mahdollisuudet Yhdysvalloissa näyttävät heikoilta, sillä lähes kaikki senaattorit kuuluvat tuohon rikkaimpaan prosenttiin.

Samaan aikaan Yhdysvaltain 99 prosentin joukossa on ihmisiä, jotka tekevät kahta työtä eivätkä silti pysty elättämään perhettään. Ihmisiä, jotka eivät saa sairaanhoitoa, jos heillä ei ole varaa sairasvakuutukseen. Kasvava työttömyys on suuri ongelma ja jopa yli 50 prosenttia nuorista on työttömiä ja 46 miljoonaa ihmistä elää alle köyhyysrajan. Tilanne on vielä räikeämpi mm. Intiassa, jossa tuo rikkain prosentti omistaa jopa 47 % kaikesta varallisuudesta.

Kaduilla vaaditaan muutosta

Nämä jo lähes globaalin mittakaavan saavuttaneet uudet liikkeet ovat ennen kaikkea ruohonjuuritason liikkeitä, joihin ei haluta puolueita eikä poliitikkoja. Ihmiset haluavat toimia ja hakea muutosta itse. Muutoksia on kuitenkin vaikeaa saada aikaan kadulta käsin. Olisikin toivottavaa, että näiden liikkeiden vaatimukset voisivat maailmalla muuttua politiikaksi. Demokraattinen järjestelmähän on jo olemassa sitä varten. Uutta Ranskan vallankumousta emme tarvitse.

Myös rikkaat ovat heräämässä

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että myös rikkaat itse ovat alkaneet puolustaa korkeampia verojaan. Näin ovat tehneet maailman kolmanneksi rikkain sijoittaja Warren Buffet, joka huomasi maksavansa veroja vain reilut 17 %, vähemmän kuin oma sihteerinsä. Viime viikolla myös Bill Gates asettui kannattamaan Robin Hood -veroa. Mitä tässä siis vielä odotellaan?

Sosiaalinen media osana protestia

Uutta näissä mielenosoituksissa on myös sosiaalisen median hyödyntäminen mm. koollekutsumisessa. Esimerkiksi monissa arabimaissa kännykkäkamerat, YouTube ja Twitter ovat pelastaneet ihmishenkiä, sillä mielenosoittajia on nyt vaikea vaientaa maan alle, sillä kuvat ja videot mielenosoittajien kohtelemisesta väkivalloin leviävät maailmalle hetkessä. Sosiaalinen media on siis varsin vallankumouksellinen väline demokratian apuvälineenä. Eläköön siis kansanvalta.

Suomessa eriarvoistumiseen puututaan jo

Suomessa saamme onneksi elää varsin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Viime eduskuntavaaleissa työn ja oikeudenmukaisuuden teemat saivat suuren kannatuksen. Meillä Suomessa rikkain prosentti omistaa 20 % kaikesta yksityishenkilöiden varallisuudesta. Meilläkin eriarvoisuus on kuitenkin kasvanut 1980-luvulta kovaa vauhtia eli tehtävää riittää. Onneksi meillä pidetään kiinni pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, jossa jokaiselle taataan yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon ja muuhun perusturvaan.

Suomessa teemme myös paljon työttömyyden, erityisesti nuorisotyöttömyyden poistamiseksi. Uusi hallitus myös tasaa tuloeroja, siten että mm. köyhyysaste pienenee ensi vuonna 0,4 %. Nyt päätettyjen toimenpiteiden lisäksi tarvitsemme myös Suomessa erityisen solidaarisuusveron kaikkein rikkaimmille, olkoon se nimeltään vaikka Bill Gatesin mainitsema Robin Hood -vero.

 

Kommentit

 1. Asioita olisi hyvä katsoa myös kokonaisuutena, vertailla.

  Unohdat blogissasi muuten sen tosiasian, että tuo rikkain yksi prosentti maksaa USA:n verotuloista tällä hetkellä 40%. Rikkain 10% maksaa lähes 70 % maan verotuloista. Suomessa rikkain yksi prosentti maksaa valtion tuloverosta alle 10 %. Merkittävää on havaita, että 20 % eniten ansaitsevista maksavat 82 % valtion tuloverosta. Tämä on mukava unohtaa, kun täytyy päästä revittelemään köyhän kansan taipumuksella kateuteen.

  Siis eikö julkisen talouden ylläpidon, palvelujen kattavuuden ja tulonsiirtojen näkökulmasta ole tärkeämpää valtion tuloverokertymä, eikä se kuka on rikas ?

  Mielenkiintoista on havaita, että Ruotsissa rikkaimman yhden prosentin osuus koko potista on yli puolet suurempi kuin Suomessa. Niinpä ja niin ja Ruotsilla menee selvästi Suomea paremmin. Ei varallisuuden kasautuminen ole taloudessa suinkaan huonoa asia, kuten Kiina ja Venäjäkin todistaa. Ainakin on täysin selvää, että Suomessa se ei ole ongelma, koska täällä on maailman pienimmät tuloerot. Suomessa ei juurikaan ole rikkaita minkä todistaa viimeisemmät verotustiedot.

 2. Olen Ilkan kanssa paljolti samaa mieltä, ei rikkaus tai varallisuus ole mikään rikos.
  Varakkaat ihmiset maksavat myös paljon veroja, myös kulutusveroa (alv).

  Olisiko noden rikkaiden kadehtimisen sijaan parempi miettiä, mitä verorahoilla saadaan ja onko kaikki todella tarpeellista. Nykyinen sosiaaliturva mahdollistaa laiskan, mutta muuten terveen, ihmisen joutilaana olon. Eikö olisi yhteiskunnan kannalta paljon parempi, että mahdollisimman suuri joukko osallistuisi yhteisen kakun kasvattamiseen.

 3. Miettiiko kukaan miten se tuloero kasvaa , siihenkin on oma syynsa , kun palkkoja nostetaa
  niin se nostetaan usein prosenteissa , Mika on aivan vaara systeemi , Se pitaisi nostaa
  euromaaraisesti , Monet saattavat olla vastaan , mutta ostokyky talla palkannousulla pitaisi
  olla sama . Tassa monet puhuvat oikeuden mukaisuudesta , mutta se katoaa akkia kun
  huomaa etta pienipalkkainen saa vahemman kuin tuhannen euroa , Isopalkkainin saa kuusi
  ta seitseman tuhatta . Sitten mennaan kauppaan ja ostetaan tavallista ruokaa . Isopalkkanen
  pystyy ostamaan mita haluaa , mutta pienipalkkainen joutuu katsomaan kaikkien halvinta .
  Me sanomme ettei se ole rikos , niin kysyn mikas se sitten on , Ei se ainakaan ole rehtia
  tallainen systeemi . Meille tehdaan laki ja sanotaan kunnioittakaa mitas laki sanoo . kuinka
  me voimme sita kunnioittaa kun se on tehty niita varten joka osaa kiertaa ne parhaiten .

 4. Prosenttikorotuksista saa syyttää vain AY-liikettä, siellä halutaan/vaaditaan prosenttikorotuksia. Vahvat liitot vaativat vielä suuremmat prosentit kuin heikommat liitot jäsenilleen. Eikö SDP:llä ole lähes joka liitossa enemmistö päättämässä asioista?
  Mikään laki ei vaadi prosenttikorotuksia.

Jätä kommentti