Miksi punainen pylväs ei nouse?

Viimeaikaiset vaaligallupit ovat karua kertomaa. Punaisen pylvään pitäisi nousta. Mutta kun ei nouse. Onko sosialidemokraattinen liike matkalla kohti aatteellista syksyä? Ei, sillä Euroopan parlamentin vaaleissa sosialidemokraattinen ryhmä oli selvästi toiseksi suurin. Sosialidemokraattisella liikkeellä on siis paikkansa Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa.  

Suomi ajautui taloudellisiin vaikeuksiin vuonna 2008. Pienistä positiivisista uutisista huolimatta seitsemän laihaa vuotta ovat pian takana, työttömyys on kasvanut ja julkinen talous ajautunut suuriin vaikeuksiin. Säästämisestä, jota aiemmin pidettiin hyveenä, on tullut kirosana. Kuluttajien ostovoima heikkenee ja talous taantuu.

Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettiin voimakkaasti 1950-luvulta lähtien. Jopa kymmenessä vuodessa oli helposti nähtävissä sosiaali-, terveys- ja koulutusaloilla merkittäviä uudistuksia ja parannuksia. Sosialidemokraatit olivat näissä uudistuksissa aina mukana. Nyt rakennuspalikat ovat selvästi pienentyneet eikä samanlaisia uudistuksia voida tehdä. Kun sosialidemokraattinen liike on nähty yhteiskunnallisena uudistajana, on tuon osoittaminen tiukoissa talousraameissa entistä vaikeampaa. Kun tulokset ovat odotuksia pienemmät, pettymys kasvaa.

Kaikki luottamushenkilöt nostamaan kannatusta 

Puolueen kannatuksen hiipumisesta on syytetty kulloistakin puheenjohtajaa. On totta, että media ja suuri yleisö yksinkertaistavat ja henkilökohtaistavat asioita. Puolueen kasvot ovat kulloisenkin puheenjohtajan kasvot myös siksi, että puheenjohtaja on samalla puolueensa pääministerikandidaatti. Näkökulmaa pitäisikin laajentaa: olemmeko me kaikki kansanedustajat, valtuutetut ja lautakuntien jäsenet tehneet parhaamme puolueen tavoitteiden eteenpäin viemisessä niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti?

Kompromissien summa

Päätöksenteko vaikuttaa eri puolueiden kannattajakuntaan myös eri tavoin. Kokoomukselle julkisiin palveluihin tehtävät säästöt tuntuvat olevan mannaa, mutta saman päätöksen tekeminen sosialidemokraateille myrkkyä. Kompromissihallituksessa oleminen on ehkä hyväksi kansakunnalle, mutta ei yksittäiselle puolueelle, jonka puheenjohtajan harteilla on valtiovarainministerinä taloudellinen vastuu paitsi Suomen ja toisinaan myös koko maanosamme taloudesta.

Poliittisen opposition toiminta ei tarjoa vaihtoehtoa. Keskusta vastustaa kaikkia menoleikkauksia ja kannattaa menolisäyksiä, mutta ei kerro, miten talous pysyy tasapainossa. Vasemmistoliitto ei ole koskaan missään osoittanut taloudellista vastuuta ja epäselvää on, onko perussuomalaisista edellekään vastuunkantajiksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Populistipuolueen on vaikea olla hallituspuolue.

Viesti selkeäksi

Sosialidemokratian muropaketti jää nyt liian herkästi marketin hyllyyn. Tuotetta pitää selkiyttää, tuoteselosteen on oltava selkeä ja ymmärrettävä sekä laadun vastattava odotuksia. Forssan ohjelma, jota pidetään puolueen eräänlaisena perustuslakina, on lyhyempi kuin tämä kirjoitus. Siksi enemmän tekoja ja vähemmän laveaa julistamista.

 

 

Kommentit

  1. Terve, nyt on senkiin takia mukava katsoa seuraavissa vaaleissa minkävärinen pylväs on korkein, kun nyt on olleet miehet suunnittelemassa talousasioita, niin politiikka on enemmän (niinkuin uskontokin) kallellaan maskuliiniseen suuntaan. Parikkalassa on jo tilanne, ettei kirkkoherran virkaan ole ollut tunkua !!

  2. Tere, SDP on nyt tilassa jota voidaan kuvata ylösalaisin olevana pyramiidina. Kohta puolin ainoat maksavat jäsenet olemme me vanhat ihmiset. Eli ikärakenne on nurin päin.
    Puolue tulisi saada näyttämään oikealta pyramiidiltä, jossa on laaja kannattaja joukko kaikista ikäryhmistä.
    Se pyramiiden huippu tulisi olla siellä hallituksessa ja eduskunnassa.
    Toinen sia on se, etteivät puheet ja teot saa olla ristiriidassa keskenään.
    Kolmas asia on siinä, että media on kokonaan porvareiden hallussa. Se uutisoi ne mitkä sopivat porvarien asiaa ajamaan. SDP:llä on siellä vain “sylkykupin”osa.

Jätä kommentti