Nopeus, ketteryys ja joustava tiedonkulku

Suunnitelmat ja byrokratiat romukoppaan?

Googlen globaalin talouden johtohommissa työskentelevä Petri Kokko kuvailee Veikkaus-lehden artikkelissa nykyaikaisen huippujohtamisen ja huippu-urheilun samankaltaisuutta. Kokon mukaan globaalin talouden yritys ei menesty pitkän tähtäimen suunnitelmilla ja byrokratialla vaan nopeudella, ketteryydellä ja joustavalla tiedonkululla. Hänen mukaansa myöskään sellaista asiaa kuin ylikommunikointi ei ole nykyaikaisessa yrityksessä olemassakaan.

Samaa ajattelua tai paremminkin toimintaa olisi aika alkaa toteuttaa myös suomalaisissa kunnissa. Mutta voi kuinka ripustaudutaankaan juuri noihin suunnitelmiin ja byrokratiaan. Turun kaupunki toimii tässä ikävä kyllä hyvänä esimerkkinä monessa kohtaa – ei toki kaikessa.

Nopea reagointi kunnan palvelutarpeen muutoksiin

Täytyy kuitenkin sanoa, että entisessä kotikaupungissani Raisiossa, jossa toimin 12 vuotta valtuutettuna ja 10 vuotta kaupunginhallituksessa oli oivallettu ainakin tuo nopus ja ketteryys. Hyvällä alulla ainakin siinä oltiin. Punaisena lankana oli ajatus siitä, että pieni tai keskisuuri kunta, jossa raha on tiukalla (nk. kaikissa kunnissa) pärjää nimenomaan reagoimalla nopeasti palvelutarpeen muutoksiin. Esim. lasten päivähoitotarpeen kasvaessa perusteaan nopeasti uusia yksiköitä, kun sitten taas esim. oppilasmäären vähetessä kouluyksiköitä vastaavasti vähennettään. Samalla tavoin kuin ei yrityskään pärjää ylläpitämällä turhaa tuotankokapasiteettia, ei pärjää myöskään kunta, jos käyttää verorahansa turhien seinien pystyssäpitämiseen. Näin se vaan on.

Joustavan tiedonkulun puute puolestaan myöskin aiheuttaa mm. tehottomuutta. Voiko enempää sitoutumattomuutta aiheuttaa se, että asioita ei kuule suoraan pomolta vaan joutuu lukemaan esim. lehdestä. Mikä siinä tiedon eteenpäin kertomisessa voi olla niin vaikeaa?

Kommentit

  1. Heps,
    Niinpä ketterä olisi Turun taudinkin lääke; sitä vain viljelemään. Täällä Turussa on niin jäyhää ja kaikki jauhaa paikallaan. Ketteryyttä byrokratiaan; kaksi annosta pahimpaan jäykkyyteen aamuin illoin. Saatika sitten….parlamenttitasolla.

Jätä kommentti