Nuorisotakuu on onnistunut

Nuorisotakuu on hallituksen kärkihanke, joka lupaa jokaiselle nuorelle kolmen kuukauden kuluessa työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikan. Viime aikoina nuorisotyöttömyys on, ikävä kyllä, yleisen työllisyystilanteen myötä kasvanut. Nuorten työttömyys on kuitenkin keskimäärin vain noin 11–12 viikon mittainen, kun se muulla väestöllä on nelinkertainen.  

Työllistämissuunnitelma on kuitenkin saatu tehtyä noin 93 prosentille nuorista. Etsivä nuorisotyökin on tavoittanut viime vuonna yli 27 000 nuorta. Sanssikortilla, jossa työnantaja saa 700 euron kuukausituen nuoria työllistämällä, jo noin 22 500 nuorta on saanut työpaikan. Nuorisotakuu ei siis ole epäonnistunut, mutta sitä pitää kehittää edelleen vielä paremmaksi.

Koulutus kannattaa

Jokainen perusopetuksen päättävä nuori velvoitetaan ensi vuonna osana nuorisotakuuta hakemaan toiselle asteelle tai muuhun jatkokoulutukseen. Jos nuori ei koulutukseen pääse, on hänellä oikeus perusopetuksen lisäopetukseen, lukioon tai ammatilliseen koulutukseen valmistavaan koulutukseen tai paikkaan työpajassa tai vastaavassa. Tämä on hyvä askel oikeaan suuntaan. Jokaisella nuorella on siis velvollisuus jatkokoulutukseen ja yhteiskunnalla on velvollisuus opiskelupaikka tarjota. Jokaisella nuorella pitää olla vastuu omasta tulevaisuudestaan, mutta nuoret tarvitsevat tässä kuitenkin tukea, kuka enemmän ja kuka vähemmän. Ketään ei saa jättää syrjään.

Miksi tuo vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaminen sitten on niin tärkeä? Siksi, että vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneen työura on noin kymmenen vuotta pidempi kuin niillä, joilla ei mitään perusasteen jälkeistä tutkintoa ole. Palkkakin on parempi. Kyse on siis nuorten tulevaisuuden turvaamisesta. Koulutus kannattaa.

Kommentit

Jätä kommentti