Poistuuko kerjäläisten kurjuus kieltämällä?

Sisäministeri Anne Holmlundin (kok) mukaan hallitus yrittää saada jo tällä hallituskaudella aikaan lain, joka kieltää kerjäämisen. Hänen mukaansa hankkeella on kiire, koska romanialaisten kerjääminen on saanut parin viime vuoden aikana rikollisia piirteitä: siihen saattaa liittyä ihmiskauppaa, ja osa romanialaisista on myös ryöstellyt. Suurin ongelma taitaa kuitenkin olla se, että ihmisten omatuntoa ja yltäkylläistä oloa kovasti häiritsee nähdä kerjäläisten edustama kurjuus. Suurten kauppakeskittymien tietämillä, joissa kerjäläisiä erityisesti näkee, kulkee myös suuretmäärät kulutushysteerisiä ihmisiä ostoksineen.  Ei ole kiva, että omaan tyytyväiseen oloon tulee särö.

Globaalissa maailmassa leviävät sekä hyvät että huonot asiat

Globalisoitunut maailma tuo hyötyjen mukana kuitenkin myös ikäviä puolia. Globaalisen hyvän levitessä leviää myös kurjuus. Julmalta tuntuu ajattelutapa, joka sallii vain meille itsellemme hyvien asioiden leviämisen rajojen ylitse.

Kukaan ei kerjää huvikseen

Sitä paitsi kurjuus ei poistu kieltämällä.  Eikä kukaan kerjää huvikseen. Luulisi, että ihmiskauppaankin olisi helpompaa puuttua julkisen kerjäämisen kohdalla kuin että se siirtyy jonnekin maan alle tai ikävämpiin muotoihin. Kiellon vaikutuksena saattaa olla myös kerjäämisen siirtyminen ovelta ovelle. Se nyt kai ei kuitenkaan ole toivottavaa.

Entäs lipaskerääjät?

Entä sitten tämä ns. hyväksyttävä kerjäys, erilaiset lipaskeräykset ja feissarit? Kielletäänkö sitten myös kerääminen sotainvalideille, entä SPR:n nälkäpäiväkeräykset? Eivätkö romanialaiset kerjäläiset tee kuitenkin vähän samaa, kerjäävät ruokarahaa nälkäisille lapsilleen. Tai sitten nämä feissarit, jotka yrittävät saada kadulla kulkevia ihmisiä yleishyödyllisten järjestöjen kuukausilahjoittajiksi. Feissarifirmathan tekevät tätä ihan maksua vastaan. Siis ihan järjestäytynyttä toimintaa…

Kommentit

Jätä kommentti