SDP neuvotteli uudet ehdot EU-tuille

SDP piti lupauksensa

 

Sdp:tä on viime päivinä syytetty mediassa takinkäännöstä ja vaalilupausten pettämisestä. Tosiasiassa me todella pidimme lupauksemme ja teimme lähes mahdottomalta tuntuneen työn: saimme neuvoteltua uudet ehdot Suomen myöntämälle Portugalin tukipaketille.

 Heti kun alkoi näyttää ilmeiseltä, että Portugali tulee tarvitsemaan muiden maiden apua, peräänkuulutimme pankkien ja sijoittajien vastuun sisällyttämistä lainapaketin ehtoihin. Ilman tätä emme olisi tukea hyväksyneet. Lukuisissa vaalikeskusteluissa edellisen hallituksen pääministeri Kiviniemi ja valtionvarainministeri Katainen kuitenkin painottivat, että mitään uusia ehtoja ei voi enää asettaa ja että tukipaketti on jo käytännössä neuvoteltu valmiiksi. Sdp kuitenkin jaksoi uskoa, että mitään ei oltu vielä lopullisesti lyöty lukkoon. Lopulta Sdp asetti ehdot ja tavoitteet Kataiselle, jonka oli ne hyväksyttävä. Toisin kuin Sdp, Katainen oli sulattanut aiemmin EU:n esittämän lainapaketin, jossa ei pankkien ja sijoittajien vastuuta otettu huomioon.

 

Suomen uudet ehdot

 

Vaalien toiseksi suurimpana puolueena halusimme lupaustemme mukaisesti neuvotella uusia ehtoja Portugalin tukemiselle. Lopulta löytyi ratkaisu, joka tiukentaa Suomen lainanannon ehtoja merkittävästi. Ensinnäkin, Suomi kieltäytyy tukemasta enää mitään muuta maata, ellei se saa takaukselleen reaalivakuuksia. Suomen piikki laitetaan nyt kiinni. Portugalinkin on ennen tuen saamista myytävä omaisuuttaan. Lisäksi Suomi vaatii jokaisen maan kohdalla rehellistä arviota siitä, onko maalla todellinen kyky vastata velastaan. Jos maa tulee joka tapauksessa olemaan maksukyvytön, ei sitä tueta lainkaan.

 

 Uusissa ehdoissa sijoittajien vastuu toteutuu, sillä tukea vastaanottavan maan on aloitettava neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa näiden pysymiseksi maassa. Näin ehkäistään rahojen katoamista ulkomaille. Sdp:n ehtojen mukaan jokainen maa tukee jatkossa vain omia pankkejaan ja saa vastineeksi omistusta niissä. Tällä varmistetaan se, että jokainen maa vastaa omasta julkisesta taloudestaan ja velastaan. Suomi ei tule vastaamaan muiden maiden veloista. Lisäksi  edellytetään, että pankkien stressitestit tehdään jatkossa yleiseurooppalaisen viranomaisen valvonnassa. Koska nyt meneillään oleva kriisi sai alkunsa yksityisiltä rahoitusmarkkinoilta, pyrimme siihen, että keinottelun hillitsemiseksi EU:ssa on otettava käyttöön vero, jota peritään osakkeiden ja muiden arvopapereiden kaupasta.

 

Politiikassa tarvitaan kykyä tehdä kompromisseja

 

Politiikka on yhteistyötä ja kompromissien tekoa. Ilman niitä mikään puolue ei voi saada omia tavoitteitaan etenemään oikean suuntaan. Sdp haluaa toteuttaa vaalilupauksiaan myös muilta osin kuin vain Portugalin tukipaketin ehtojen kiristämisessä. Parhaiten muutoksia viime vaalikaudella vallinneeseen politiikkaan saadaan aikaan osallistumalla hallitustyöhön ja vastuun kantamiseen – yhteistyössä muiden puolueiden kanssa. Myös Perussuomalaisten olisi vaalien kolmanneksi suurimpana puolueena ollut hyvä olla mukana korjaamassa Suomessa vallitsevia epäkohtia. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan olleet valmiita etsimään ratkaisua tähän yhteen vaikeaan asiaan vaan uhrasivat EU-kielteisyyden alttarille koko muun vaaliohjelmansa.

 

Kommentit

 1. Onhan teillä kovat mielipide erot esimerkiksi Vasemmistoliiton kanssa. Julkisuudessa kaikki tietävät, että mitään sijoittajan vastuuta ei ole olemassa. Ainoa joka sitä ei vielä tiedä on SDP jonka mukaan ne ovat siellä nimenomaan heidän ansiostaan. Miksi nyt järjestetään Vasemmistoliitolle erityissirkus jos asiat olisivat takuiden ja vastuiden osalta kunossa. Sehän olisi aivan tarpeetonta.

  Vasemmistoliiton julkilausuma:

  Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on vastustanut EU tukimekanismeja ennen vaaleja ja vastustaa niitä nyt.

  Portugalin tukemiseen tai väliaikaiseen tukimekanismiin ei liity minkäänlaista pankkien ja muiden rahoittajien vastuuta. Ne saavat ansaita merkittäviä tuloja, kun taas tappiot tulevat veronmaksajien piikkiin.

  Pysyvä tukimekanismi ei oleellisesti poikkea vastuiden jakautumisessa väliaikaisesta. Minkäänlaista sääntelyä finanssimaailmaan ei aiota luoda ja puhe transaktioverosta on lakannut.

 2. Onhan teillä kovat mielipide erot esimerkiksi Vasemmistoliiton kanssa. Julkisuudessa kaikki tietävät, että mitään sijoittajan vastuuta ei ole olemassa. Ainoa joka sitä ei vielä tiedä on SDP jonka mukaan ne ovat siellä nimenomaan heidän ansiostaan. Miksi nyt järjestetään Vasemmistoliitolle erityissirkus jos asiat olisivat takuiden ja vastuiden osalta kunossa. Sehän olisi aivan tarpeetonta.

  Vasemmistoliiton julkilausuma:

  Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on vastustanut EU tukimekanismeja ennen vaaleja ja vastustaa niitä nyt.

  Portugalin tukemiseen tai väliaikaiseen tukimekanismiin ei liity minkäänlaista pankkien ja muiden rahoittajien vastuuta. Ne saavat ansaita merkittäviä tuloja, kun taas tappiot tulevat veronmaksajien piikkiin.

  Pysyvä tukimekanismi ei oleellisesti poikkea vastuiden jakautumisessa väliaikaisesta. Minkäänlaista sääntelyä finanssimaailmaan ei aiota luoda ja puhe transaktioverosta on lakannut.

 3. Kyllähän tuo eu-asia on silleen, että vm:n virkamiehet kirjoitti paperin olemssaolevista tosiasioista ja sdp käänsi takkinsa. Selallaisen valehtelevan ja populistisen ja kaameaan vaalitappioon päättyneen kampanjan jälkeen edes pikkuisen kasvoja pelastettiin. Iso asia on tietysti saada maahan hallitus ja sitä taustaa vasten hyväksyttäkööön kyvyttömän Urpilaisen takinkääntö. Turha on kuvitella , ett ävasemmiston 25 %:lla maata johdettatisiin. Demareilta uitetaan kölin mm. alvin korotukset , yhteeisöveron lasku ja monta muuta asiaa – suomi on porvarillinen maa ja se näkyköön myös hallitusohjelmassa

Jätä kommentti