Uskallatko myydä talosi?

Pääsin kysymään viime torstain eduskunnan kyselytunnilla oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta kiinteistöjen myyjien raskaasta korvausvastuusta piilevistä virheistä. 

Tällä hetkellä monet, varsinkin ikääntyneet ihmiset, eivät uskalla luopua omakotitaloistaan ja muuttaa pienempiin asuntoihin, koska pelko piilevien virheiden korvaamisesta jopa viisi vuotta kaupanteon jälkeen on suuri.

Ylimitoitetun korvausvastuun myötä tulee esille myös tapauksia, joissa ostaja teettää kuntotarkastuksen tarkoituksella vain vähän ennen tuon viiden vuoden määräaikaa ja tuossa tarkastuksessa tulleita puutteita sitten vaaditaan myyjän korvattaviksi. Näin siitä huolimatta, että laatuvirheet ovat saattaneet aiheutua esimerkiksi ostajan laiminlyömien kiinteistön normaalien huoltotoimenpiteiden johdosta, joita viidessä vuodessa ehtii syntyä.

Kysyin oikeusministeriltä, mitä hallitus aikoo tehdä kiinteistön myyjän korvausvastuun kohtuullistamiseksi kiinteistön piilevien virheiden osalta, jotta ihmiset saisivat omakotitalonsa kaupaksi ja asuntokauppa piristyisi myös kasvukeskusten ulkopuolella?

Ministerin vastaus oli sikäli yksiselitteinen, ettei ministeriössä ole asian suhteen vireillä minkäänlaisia muutoksia. Hallitus on tosin ryhtynyt sen suhteen toimiin, että ympäristöministeriössä on hankkeita, mitkä tähtäävät home- ja kosteusvaurioiden ennaltaehkäiseviin toimiin.

Tämä ei millään lailla poista sitä tosiasiaa, että nykyinen lainsäädäntö ei ota huomioon sitä, että viiden vuoden aikana kiinteistön rakenteisiin voi tulla vaurioita myös sen nykyisen omistajan toimesta. Myös kuntotarkastuksia tekevän yrityksen vastuu pitäisi ottaa huomioon siten, että tarkastuksen lopputulokseen pitäisi voida luottaa ja se olisi sitova.

Kommentit

Jätä kommentti