Venäjältä hyvinvointia suomalaisille

 

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta Turun ja Pietarin välisen ystävyyskaupunkitoiminnan aloittamisesta. Toiminta alkoi kovin toisenlaisissa olosuhteissa kuin tänä päivänä. Todellinen muutos siinä on tapahtunut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Venäläiset tuovat miljardin vuodessa Suomeen

Venäläisturistien määrä on lisääntynyt Suomessa merkittävästi. Itä-Suomessa on vakavasti harkittu tämän takia jopa venäjän kielen ottamista mukaan peruskoulun kieliohjelmaan ruotsin kielen rinnalle. Myös muu taloudellinen toimeliaisuus on merkittävästi lisääntynyt Venäjän suuntaan, joten senkin takia venäjän kieltä kannattaisi opiskella. Venäläiset matkailijat tuovat Suomeen vuosittain rahaa noin miljardi euroa. Määrä on sattumoisin sama kuin loistoristeilijätilauksen arvo.

Viisumivapauden myötä rajaliikenne nelinkertaistuu

Jos Suomen ja Venäjän viisumivapaus toteutuu, kasvaa rajaliikenne arviolta nelinkertaiseksi ja samalla Suomeen tulevan rahan arvo jopa neljään miljardiin euroon. Pitää muistaa, että Pietarissa on yhtä paljon väkeä kuin koko Suomessa ja tuhannen kilometrin päässä itärajalta 40 miljoonaa venäläistä, jotka vaurastuvat nopeasti. Monet venäläiset luottavat suomalaiseen ruokaan ja esimerkiksi suomalaisiin lastenvaatteisiin enemmän kuin oman maansa tuotteisiin ja näin ollen yhä useammat tekevät ostoksensa ja lomailevat Suomessa.

Venäjän suhteita kehitettävä edelleen

Vaikka emme rajan tuntumassa sijaitsekaan, on Turku kuitenkin Suomen portti Skandinaviaan ja tätä mahdollisuutta meidän pitäisi osata hyödyntää. Turulla on monenlaisia kontakteja Pietarin kaupunkiin ja näitä yhteyksiä pitää edelleen lisätä. Koska venäläinen toimintakulttuuri on edelleen varsin keskusjohtoista, tulee Suomen valtion, Varsinais-Suomen ja Turun kaupungin edelleen kehittää suhteita Venäjän suuntaan ja ottaa tässä aktiivisempi rooli. Talouden ja kauppasuhteiden edistämisessä näillä suhteilla on usein ratkaiseva merkitys. Tulee muistaa, että Venäjä on osa nopeasti kehittyvää itää siinä missä Kiina ja Kaakkois-Aasiakin.

Kommentit

Jätä kommentti