Eloranta: Eikö kuvataide ole enää kulttuuria?

Etusivu,Tiedotteet

Eloranta: Eikö kuvataide ole enää kulttuuria?

Tiedote 20.12.2016

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on huolissaan kuvataiteen asemasta ammatillisen koulutuksen reformissa. Työelämän ohjausryhmä ammatillisen tutkintorakenteen uudistamiseksi esittää väliraportissaan kuvallisen ilmaisun perustutkinnon poistamista kokonaan, ja sen sisällön siirtämistä osaksi media-alan perustutkintoa. Jatkossa kuvallisen ilmaisun osaamisala rinnastettaisiin audiovisuaaliseen viestintään, julkaisutuotantoon ja painoviestintään. Uusi perustutkinto kuuluisi tekniikan ja liikenteen alaan. Työelämän ohjausryhmä ehdottaa myös koulutusaloista luopumista.

– Musiikki, sirkus, taideteollisuus ja tanssi säilyttävät koulutusrakenteessa omat perustutkintonsa. Kuvataiteen alasajoon liittyvässä keskustelussa perusteluna on käytetty niin koulutustarpeita kuin työelämätarpeiden parempaa palvelemista. Ehdotuksen laatineessa työryhmässä ei ollut kuitenkaan yhtään kulttuurialan asiantuntijaa, Eloranta ihmettelee.

Koulutuksen rakenteet ilmaisevat yhteiskunnan käsitystä taiteenaloista ja niiden yhteyksistä. Jos kuvataidetta ei tunnusteta kulttuuriksi, vaan se nähdään alisteisena media-alalle, olemme kaukana eurooppalaisesta sivistysvaltiosta. Unescon kansainvälinen luokituskin (International Standard Classification of Education, ISCED, 2013) tunnistaa kuvataiteen osana kulttuurina. Päätös irrottautua kansainvälisistä standardeista asettaa Suomen koulutuspolitiikan kyseenalaiseen valoon.

Kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa on tällä hetkellä kolme osaamisalaa: valokuvauksen osaamisala, graafisen suunnittelun osaamisala ja kuva- ja mediataiteen osaamisala. Graafinen suunnittelu ja valokuvaus tuovat opiskelijalle jo nyt kaivattua laaja-alaisuutta ja valinnanmahdollisuuksia.

– Kuvataiteilijan opintopolku katkeaa, jos koulutusrakenteesta katoaa mahdollisuus opiskella syvällisesti kuvataidetta toisella asteella. Kuvataiteen alalla toinen aste ei valmista opiskelijaa suoraan taiteilijan ammattiin, sillä taiteen alalla syvällinen oppiminen on pitkä prosessi. Siksi ammatillinen toinen aste on erityisen tärkeä siirryttäessä opiskelemaan kuvataidetta korkea-asteelle, Eloranta painottaa.

Eloranta on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.