Eloranta: Matkakuluvähennys myös osan vuotta työssä oleville

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote
19.6.2014

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen matkakulujen vähentämisestä verotuksessa osan vuotta työssä oleville. Työelämässä on suuri määrä henkilöitä, jotka työskentelevät vain osan vuotta, kuten esimerkiksi opiskelijat ja äitiys-, vanhempain- tai hoitovapaalla olevat henkilöt. Heidän kohdallaan matkakulujen omavastuuosuus on yleinen omavastuu eli 600 euroa vuodessa.

– Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta tämä aiheuttaa ongelmia työn vastaanottamisessa ja siten osaltaan jäykistää työmarkkinoita, Eloranta toteaa.

Työttömien osalta työttömyyskuukaudet pienentävät matkakulujen omavastuuta. Jos on osan vuotta työttömänä, voi vähentää kodin ja työpaikan väliset matkakulut työssäoloajalta. Matkakulujen yleistä omavastuuta 600 euroa pienennetään 55 eurolla jokaista täyttä työttömyyskuukautta kohti. Täydeksi työttömyyskuukaudeksi katsotaan 21,5 työttömyyspäivää. Omavastuuosuus on kuitenkin vähintään 110 euroa.

– Myös muilla pätkätyöläisillä tulisi olla samanlainen mahdollisuus matkakulujen vähentämiseen. Tällä tavalla vaikkapa opiskelijan olisi kannattavampaa ottaa kesätyötä vastaan kauempaa asuin- tai opiskelupaikkakuntaansa ilman, että suuri osa palkasta menee matkakuluihin, Eloranta painottaa.