Eloranta: Pakkoavioliittojen kriminalisointi selvitettävä

Etusivu,Tiedotteet

Eloranta: Pakkoavioliittojen kriminalisointi selvitettävä

Tiedote 17.12.2014

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen pakkoavioliittojen kriminalisoimiseksi. Tyttöjen pakkoavioliitot ovat maailmanlaajuinen ongelma ja ne koskettavat myös Suomea, sillä myös täällä on jopa yläasteikäisiä avioliittoon pakotettuja tai sitä pelkääviä nuoria. Ihmisoikeusliiton tutkimuksen mukaan 2000-luvulla ulkomaille lähetettiin noin 40 lasta ja nuorta, ja yleisin syy tyttöjen lähettämiseen oli avioliitto.

Istanbulin sopimus velvoittaa valtiota kriminalisoimaan henkilön pakottamisen avioliittoon. Suomen lainsäädäntö kattaa sinänsä Istanbulin sopimuksen velvoitteen, mutta esimerkiksi Monika-Naisten liiton kokemuksen mukaan olemassa oleva lainsäädäntö ei kata pakkoavioliittotilanteita tai sen soveltaminen on erittäin vaikeaa. Tästä kertoo myös se, että vaikka pakkoavioliittotapauksia tulee jatkuvasti esille, Suomessa ei ole aloitettu yhtään esitutkintaa asiasta. Suomeen tarvittaisiinkin erillinen lainsäädäntö ja sen pohjaksi laaja selvitystyö nykytilanteesta.

Ihmisoikeusliiton selvityksen mukaan tyttöjen lähettäminen ulkomaille avioitumiseen liittyvistä syistä on kasvava ilmiö. Pakkoavioliitto ja tytön vieminen ulkomaille sitä varten on yleensä ajankohtainen tytön ollessa teini-iässä, ja Suomessa monikulttuuristen perheiden tyttöjä on paljon vasta tulossa teini-ikään.

– On kovin hämmentävää kuulla tapauksista, joissa jopa yläasteikäisiä tyttöjä lähetetään syntymämaihin lomalle ja nämä sitten viestittävät kavereille sosiaalisen median kautta, että ovatkin joutuneet avioliittoon. On aivan välttämätöntä, että Suomessakin selvitetään tilanne kunnolla ja ryhdytään Ruotsin ja Britannian esimerkin mukaisesti kiristämään lainsäädäntöä ja kriminalisoidaan avioliittoon pakottaminen, Eloranta toteaa.