Eloranta: Pienille koululaisille järjestettävä mahdollisuus vuorohoitoon

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote 23.2.2018

Nuorimpien eli 1.-2. luokkien oppilaiden yksinäisten iltapäivien turvana on jo vuosia toiminut iltapäiväkerho-toiminta. Lapsi voi osallistua niiden toimintaan koulupäivän jälkeen tai jopa sitä ennen tarvitsematta viettää aikaa koulupäivän päättymisen jälkeen tuntikausia yksin kotona.

Vuorotyötä tekevien vanhempien lasten yksinäisten iltojen ja jopa öiden turvaksi ei ole olemassa mitään yhteiskunnan turvaa. Erityisen haavoittuvassa tilanteessa ovat kolmivuorotyötä esimerkiksi hoitoalalla tekevien, etenkin yksinhuoltajien lapset. Mikäli ystävät tai sukulaiset eivät voi huolehtia lapsesta ilta- ja yöaikaan, joutuu tämä olemaan yksin kotona.

– Edes pienillä koululaisilla (1. ja 2. luokat) ei ole lain tuomaa oikeutta vuorohoitoon.  Päivähoito-oikeus päättyy 31.7. sinä vuonna, kun lapsi aloittaa koulun. Oikeutta vuorohoitoon ei tämän jälkeen ole, vaikka lapsi ei olisi vielä täyttänyt seitsemää. Näin ollen jopa kuusivuotias lapsi voi joutua viettämään iltoja tai öitä yksin ilman huolenpitoa vanhempien vuorotyön niin vaatiessa, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) pohtii.

Jotkut kunnat tarjoavat pienille koululaisille (1. ja 2. luokat) harkinnanvaraisesti vuorohoitoa, mikäli se päivähoitoikäisten lasten sijoitusten jälkeen on mahdollista. Näissä kunnissa vuoropäivähoito on harkinnan mukaan mahdollista koululaisille arkisin klo 17.00 – 08.00 sekä tarpeen mukaan viikonloppuisin.

– Tämä käytäntö pitäisi ehdottomasti saada velvoittavaksi, Eloranta painottaa.

Lain mukaan päivähoitoa on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vanhempien tai muiden huoltajien tarvitsemassa muodossa, vaikka vuorohoitoon ei subjektiivista oikeutta olekaan. Oikeus vuorohoitopaikkaan perustuu vanhempien/vanhemman työstä tai opiskelusta johtuvaan päivähoidon tarpeeseen myös klo 18.00-6.00 välillä sekä viikonloppuisin. Vuorohoitoa on kello 18.00–6.00 välillä tapahtuva hoito sekä iltahoito, jota järjestetään arkipäivisin klo 22.00 asti ja viikonloppuhoito, jota järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 22.00 asti. Vuorohoito on tarkoitettu säännöllisesti vuorohoitoa tarvitseville lapsille. Vuorohoidossa lasten hoitoajat perustuvat vanhempien työvuoroihin. Lapsi voi olla hoidossa aina, kun molemmat vanhemmat ovat työssä sekä yövuoron jälkeen vanhempien nukkumisajan. Muut lastenhoidon tarpeet tulee järjestää muulla tavalla.