Eloranta: Pienpanimot tarvitsevat suoramyyntioikeutensa

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote 16.2.2016

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kummastelee julkisuudessa olleita tietoja, ettei peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) ehdotuksessa alkoholilain uudistamiseksi olekaan otettu huomioon pienpanimoiden suoramyyntioikeutta. Eloranta onkin uudistanut tämän johdosta viime vaalikaudella tekemänsä lakialoitteen pienpanimoiden suoramyynnin sallimisesta.

– Oluen suoramyynti ei aiheuttaisi sosiaalisia tai terveydellisiä ongelmia. Päinvastoin, se pienentäisi byrokratiaa, suuntaisi pieneltä osaltaan kulutusta kalliimpiin ja erikoisempiin suomalaisiin oluisiin ja tukisi sekä vahvistaisi paikallista suomalaista pienyritystoimintaa, Eloranta korostaa.

– Tämä olisi tärkeä lisä ja helpotus pienimmille panimoille, jotka näin ollen voisivat myydä vierailijoille omaa oluttaan suoraan panimolta. Tämä olisi myös piristys alueelliselle matkailulle ja elinkeinotoiminnalle, Eloranta painottaa.

Elorannan lakialoite koskisi alle 4,7 % alkoholia koskevia juomia. Pienpanimot ovat toivoneet oluen suoramyyntiä paikallisista pienpanimoista jo pitkään. Tällä hetkellä se on mahdollista ainoastaan perustamalla panimon yhteyteen elintarvikekioski tai oluen myyminen paikallisen kaupan kautta. Molemmat vaihtoehdot ovat hankalia toteuttaa.

– Viime hallituskaudella asiasta käytiin laajaa keskustelua ja eduskunnassakin suoramyynnillä oli suurta kannatusta yli puoluerajojen. Myös viranomaisten kanta oli sen suuntainen, että lakia voitaisiin muuttaa siten, että pienpanimoille voitaisiin sallia mietojen enintään 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävien alkoholijuomien myyminen suoraan panimoilta. Myös vähittäiskaupan edunajaja Päivittäistavarayhdistys PTY puolsi myynnin sallimista pienpanimoille, Eloranta kertoo.