Eloranta: Wlan-tukiasemat asennettava Turun kouluihin turvallisesti

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote
27.1.2015

Kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on huolestuneiden vanhempien pyynnöstä tehnyt valtuustoaloitteen wlan-tukiasemien turvallisesta sijoittamisesta kouluihin. Radiotaajuinen säteily, jota myös wlan-tukiasemista lähtee, on WHO:n vuonna 2011 määrittelemä 2B-luokan karsinogeeni eli mahdollinen syövänaiheuttaja.

– Tuohon samaan luokkaan 2B kuuluvia ovat myös esimerkiksi bensiini, pakokaasu, lyijy, nikkeli, DDT, kloroformi, asetaldehydi ja hitsauskaasu. Näiden kanssa tuskin kukaan meistä haluaisi lastensa joutuvan tekemisiin koulupäivän aikana. Jos koko koulupäivän päällä oleva tukiasema sijoitetaan luokkahuoneeseen, se rikkoo ympäristöoikeudellista varovaisuusperiaatetta, lasten perusoikeuksia terveyteen sekä vanhempien perusoikeuksia vaikuttaa lastensa elinympäristöön. Wlan-tukiasemien sijoittaminen luokkahuoneisiin on kyseenalaista ja oppilaille selvä terveysriski, Eloranta painottaa.

– Tukiasemien asentaminen luokkahuoneisiin voidaan kyseenalaistaa jopa laitteiden käyttöohjeiden perusteella, koska niissä sanotaan, että niitä ei saisi sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneisiin, ja samoin kuin makuuhuoneessa, lapset viettävät luokassa useita tunteja päivittäin. Näin ollen pitäisi olla itsestään selvää, ettei wlan-tukiasemia sijoiteta luokkahuoneisiin, joissa lapset ja nuoret oleskelevat tunteja päivässä. Tukiasemat on mahdollista sijoittaa myös turvallisemmin esimerkiksi koulujen käytäville, Eloranta toteaa.

– On käsittämätöntä ettei tukiasemia asennettaessa noudateta niiden käyttöohjeita. Turussa on tullut esiin jopa niin räikeitä tapauksia, että wlan-tukiasema on asennettu suoraan oppilaan pulpetin yläpuolelle, lähelle oppilaan päätä, Eloranta kauhistelee.

Eloranta ehdottaa, että wlan-tukiasemat asennetaan jatkossa muualle kuin luokkahuoneisiin tai muihin tiloihin, joissa lapset ja nuoret oleskelevat useita tunteja päivässä ja että luokkahuoneissa nyt sijaitsevat tukiasemat siirretään pois niistä, vaikkapa käytävien seinille.

Järjestän aiheeseen liittyvän seminaarin ”Onko huoli matkapuhelinsäteilyn terveysvaikutuksista turhaa?” torstaina 19.3.2015 klo 17.30- 20 Turun Työväentalon kolmoskerroksessa, Eerikinkatu 30. Vapaa pääsy.