Hallitus ei lupaa valtakunnallista lääkekeskusta Turkuun

Etusivu,Tiedotteet

Tiedote 29.9.2015

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ei lupaa valtakunnallista lääkekeskusta Turkuun. Tämä käy ilmi Rehnin vastauksesta kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) kirjalliseen kysymykseen. Eloranta esitti hallitukselle kysymyksen siitä, miten hallitus aikoo edistää biolääketieteen mahdollisuuksia ja onko hallituksen suunnitelmissa valtakunnallisen lääkekeskuksen perustaminen tätä varten.

Rehnin mukaan hallitus huomioi terveysalan kasvupotentiaalin ja tarpeen vahvistaa alakohtaisia osaamiskeskittymiä sekä tutkimuksen kaupallistamisen mekanismeja osana kärkihankkeitaan. Tavoitteena on vahvistaa korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi. Yhtenä keinona hän mainitsee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten profiloitumisen ja työnjaon selkeyttämisen kokoamalla osaamista kilpailukykyisiksi keskittymiksi.

Vastauksessaan Rehn korostaa, että suunnitelmia tai päätöksiä uusista keskittymistä tai yksittäisistä keskuksista ei ole tässä vaiheessa vielä tehty. Keskittymien rahoitus tullaan toteuttamaan olemassa olevia rahoitusvälineitä hyödyntämällä. Julkisia ja yksityisiä voimavaroja kootaan vaikuttavimmiksi strategisiksi kokonaisuuksiksi muodostaen vahvoja, verkottuneita keskittymiä.

Hallitus kuitenkin jatkaa terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian toimenpidesuosituksien toimeenpanoa, joihin kuuluvat mm. korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten profiloituminen ja yhteistyön lisääminen, tutkimustulosten kaupallistamisen mekanismien vahvistaminen, terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan sääntelyesteiden purku sekä kannusteet innovaatiomyönteiseen sääntelyyn, kansallisten osaamiskeskittymien perustaminen ja tutkimusinfrastruktuurien kehittäminen.

– Lääkekehityksessä uinuu yhä valtava taloudellinen potentiaali, joka meidän pitää hyödyntää. Olennaista on, että saamme säilytettyä paikkamme korkeatasoisen tutkimuksen kärjessä ja kanavoitua osaamisemme tulevaisuudenkin menestykseksi. Lääkealan pitää olla meille strateginen valinta, Eloranta korostaa.

-Lääkekehityskeskuksen perustaminen Suomeen olisi tärkeä askel oikeaan suuntaan. Lääkehityskeskus tarjoaisi yksinkertaisen, kustannustehokkaan ja toimivan tavan synnyttää uutta vientivetoista liiketoimintaa Suomeen. Sen luonteva sijoituspaikka olisi Turku, missä sijaitsee lääketieteellistä opetusta antavan yliopiston lisäksi 18 Suomen 19:sta lääkealan yrityksestä. Uusien vientiartikkeleiden kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää kansantalouden kasvun kannalta. Toivon todella, että hallitus ymmärtää alan kasvupotentiaalin ja tekee voitavansa suomalaisen lääkekehityskeskuksen perustamiseksi, Eloranta toteaa.