Huh hellettä!

Etusivu,Kirjoituksia

Heinäkuun helteet ovat tuskastuttaneet koko pohjoista pallonpuoliskoa. Keskilämpötilamme on heinäkuussa ollut peräti 19,6 astetta. Moni vanhempi ihminen saattaa vielä muistaa tähänastisen historian kuumimman heinäkuun jatkosodan alussa 1941. Tuonkin kuukauden keskilämpötila on nyt ylitetty 0,4 asteella. Tämän kesän tulemme kaikki muistamaan, ellei sitten tämä ole esimakua ilmastonmuutoksesta.

Ilmaston lämpeneminen johtaa ennen pitkää siihen, että entistä pidempiä helleaaltoja ja säiden ääriolosuhteita koetaan aiempaa useammin. Lämpenemisellä on suora yhteys kasvihuonekaasupäästöjen määrään, vaikka näistä helteistä tuskin ilmastonmuutosta voi vielä suoraan syyttää. Tukala olo pistää toivottavasti meidät miettimään ympäristöasioita enemmän.

Poikkeuksellisen pitkä yli 50 päivän hellejakso on pistänyt monet asiat sekaisin. Juomat ja tuulettimet ovat tehneet kauppansa, kylmälaitteita on rikkoutunut, kuivuus on tehnyt haittaa pelloilla ja puutarhoissa. Metsäpalot ovat saaneet aikaan suurta vahinkoa. Työssä olevat ovat joutuneet tekemään töitä tuskallisen kuumissa olosuhteissa ja terveydenhuollon päivystys on ruuhkaantunut. Monella onneksi loma on osunut hellepäiville. Oma perheeni sai viettää lomaa mökillä, mutta tuskastuttavan kuumaa oli sielläkin vaikka onneksi välillä sentään pääsi uimaan. Lupaan, että minä en enää valita Suomen viileistä kesistä, kun viileitä säitä taas saadaan.

Eniten helteillä huolestuttaa ikäihmisten hyvinvointi. Suuri osa ikäihmisistä asuu sellaisissa asunnoissa, joita on hyvin vaikea viilentää. Tapasin kotihoidon työntekijän, joka kertoi, että hänen asiakkaistaan viileimmän kodissa oli 32 astetta. Monilla ikäihmisillä on muistisairaus mikä voi aiheuttaa sen, ettei muista juoda tarpeeksi tai osaa huolehtia siitä, ettei asunto kuumenisi liikaa. Kotihoidon työntekijät onneksi ovat tehneet tilanteen parantamiseksi parhaansa. Kaupunkikin on tarjonnut ikäihmisille mahdollisuutta päästä kuumimmiksi hetkiksi viileämpään, mutta vain harva on silti tilaisuuteen tarttunut. Tulevien kuumien kesien varalta olisi joka tapauksessa aiheellista laatia valmiussuunnitelma.

Turkulainen 4.8.2018