Ikäihmiset köyhyysloukkuunko?

Etusivu,Kirjoituksia

Suomessa on edelleen liian paljon niitä ihmisiä, joiden eläkkeiden taso ei turvaa säällistä toimeentuloa. Yli 75-vuotiaiden köyhyysaste on Suomessa korkea eli 19,5% heistä elää EU:n köyhyysrajan alapuolella  ja lähes kolmasosa yli 85-vuotiaista. Leipäjonossa seisovista 39 % oli viime vuonna eläkeläisiä. Onkin syytä olla huolissaan niiden kansalaisten tulevaisuudesta, jotka joutuvat pääministeri Sipilän perusporvarihallituksen eläkeläisleikkausten kohteeksi. 

Hallitus uhkaa puolittaa työeläkeindeksit vuosina 2018 ja 2019 vaikka vaalikeskusteluissa luvattiin, ettei niihin enää puututa. Viime vaalikaudella eduskunta päätti eläketulovähennyksestä, joka tuo keskituloiselle eläkeläiselle tänä vuonna noin 90 € vuodessa lisää. Verohuojennuksia ei tämä hallitus enää eläkeläisille anna, mutta paljon lääkkeitä tarvitsevaa väestöryhmää rokotetaan, korottamalla lääkkeiden omavastuuosuutta. Suuri joukko ikäihmisiä joutuu miettimään ostaako ruokaa vai lääkkeitä kun molempiin ei enää raha riitä.

Jopa vanhustenhoidon hoitajamitoitusta aikoo nykyhallitus huonontaa mestaroimalla asiantuntijoiden laatimaa hoitajamitoitusta, joka nykyiselläänkin (0,5 hoitajaa/hoidettava) on aivan minimissä. Sipilän hallitus lupaa takuueläkkeisiin tarpeellisen korotuksen, mutta ikävä kyllä tämä toivottu korotus vesitetään eläkeläisten asumistuen heikennyksellä. Näin ollen eläkeläisten taloudellinen asema heikkenee huomattavasti seuraavien neljän vuoden aikana. Jopa 85 % :lla eläkeläistalouksista tulevat reaalitulot pienenemään. Eläkeläisten asumistuen heikennyksen takia yli 42 000:lla eläkeläisellä pienenevät tulot yli 100 eurolla kuussa ja 40 000:lla 50-100 eurolla.  Vaikka hallitus on nyt huojentamassa tätä asumistuen heikennystä noin 30 %:lla, ovat heikennykset edelleen suuret. Näitä päätöksiä on kovin vaikeaa ymmärtää, sillä yhä useampi ikäihminen ajautuu köyhyysloukkuun, jossa raha ei kerta kaikkiaan enää riitä elämiseen.  SDP vaatii, että hallitus perääntyy eläkkeensaajien asumistukeen kaavailluista leikkauksista kokonaan.

Yhteiskunnan sivistyksen taso mitataan sillä miten se kohtelee heikompiaan. Tällä mittarilla mitattuna ei Sipilän perusporvarihallitus korkeita pisteitä saa. Irvokasta on, että suurituloisia kutsutaan julkisen talouden tasapainotustaloustalkoisiin vapaaehtoisesti, kun taas vähävaraiset joutuvat kiristämään vyötään pakolla. Verotus olisi oikeudenmukainen tapa tasata tuloeroja ja kantaa yhteistä taakkaa. Olemmeko nyt siirtymässä pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta hyväntekeväisyysyhteiskuntaan?

Turun Sanomat 12.9.2015