Informaatioyhteiskunta rikkoo mielen?

Etusivu,Kirjoituksia

Julkaistu Turkulaisessa 16.4.2014

 

Mielenterveysongelmat ovat suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus Suomessa. Niiden takia työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 90 000 suomalaista. Yleisimpänä syynä siihen on masennus, mikä on 38 000 työkyvyttömyyseläkkeen syynä. Joka päivä Suomessa jää 12 ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle tästä syystä. Lähes puolet heistä on nuoria alle 30-vuotiaita. Masennuslääkkeitä käyttää yli 400 000 suomalaista. Mielenterveysongelmat ovat syynä jo joka neljänteen sairauslomapäivään. Työuupumuksen oireita on kuukausittain joka neljännellä suomalaisella, vakavia uupumusoireita 2-3 prosentilla suomalaisista.  

Mielenterveysongelmat eivät siis ole enää mikään pienen ihmisryhmän ongelma, vaan ne koskettavat yhä useampia sairastuneita ja heidän läheisiään. Joka viides alaikäinen lapsi elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveyden ongelma, ja näillä lapsilla on kohonnut riski sairastua myöhemmin itsekin.

Syitä mielenterveysongelmien lisääntymiselle löytynee ainakin modernista elämäntavasta, jossa yhteisöllisyys ja ihmisten välinen kanssakäyminen on voimakkaasti vähentynyt, samalla kun television, internetin, sosiaalisen median, pelikonsoleiden ja tietokonepelien parissa vietettävä aika on kasvanut koko ajan. Siirtymisemme talouden kehityksessä informaatioteolliseen vaiheeseen, on mielen kuormittuminen saanut uudet ulottuvuudet ja kuormittumisesta on alkanut seurata yhä uusia ja merkittäviä mielenterveydellisiä häiriöitä. Työelämässä yhä useammissa ammateissa istutaan omissa työpisteessään ja lähin työkaveri on tietokone ja puhelin, jotka seuraavat mukana vapaa-ajallakin. Arkinen työpäivän yhteisöllisyys saattaa puuttua eikä työyhteisöllä ole välttämättä enää merkitystä. Myös lasten ja nuorten kanssakäyminen ikäistensä kanssa on vähentynyt samoista syistä.

Meidän tulee pikku hiljaa alkaa ymmärtää, että hyvä mielenterveys on se tuotantokyvyn voima, johon on panostettava. Sen aiheuttamat menetykset ovat todellinen kansantaloudellinen uhka. Ne lyhentävät työuria ja rasittavat työelämän tuottavuutta, puhumattakaan siitä kaikkein raskaimmasta kustannuksesta, inhimillisestä kärsimyksestä sairastuneille ja heidän läheisilleen. Lisääntyvä mielenterveysongelmien kansanterveydellinen taakka on saatava hallintaan. Niukkenevat resurssit tulee käyttää mielenterveyttä tukevan pohjan luomiseen ja samalla tuotannollisen kapasiteetin ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Miten tämä käänne saadaan aikaan, on sellainen kansanterveyden ja kansantalouden haaste, jota pitäisi toden teolla ryhtyä ratkaisemaan.