Jouluajatuksia

Etusivu,Kirjoituksia

LUKIJAN KOLUMNI

Joulu herättää paljon tunteita ja odotuksia. Menneiden vuosien lämpimimmät joulumuistot ovat usein jo ajan kultaamia ja liittyvät lapsiin tai lapsuuteen; joulukuusen hakua ja koristelua, piparkakkutaloja, jouluherkkujen syömistä ja tietenkin joulupukin odotusta ja lahjoja.

Joulu antaa tervetulleen juhlahetken kiireisen arjen keskelle ja auttaa taas jaksamaan pimeän vuodenajan yli.

Jouluna muistamme meille tärkeitä ihmisiä erilaisin lahjoin. Joulu onkin merkittävä työllistäjä. Kaupat palkkaavat kiireapua, joulukuusikauppiaat ilmestyvät kadunkulmiin ja jo pitkin vuotta on kasvatettu joulukukkia, valmistettu joulusuklaita ja muita jouluherkkuja.

Kotimaisuus jouluostoksilla on vastuullisen kuluttajan valinta, sillä samalla tukee kotimaista työtä. Suomalaisen joululahjan, kynttilän, joulukinkun tai joulukuusen hiilijalanjälki on pienempi kuin ulkomailla tuotetun. Näin raha päätyy suomalaisten taskuun ja sieltä edelleen kiertoon.

Suomalaisen työn liiton laskelmien mukaan me suomalaiset voisimme synnyttää 10 000 uutta työpaikkaa, jos ostaisimme kymmenellä eurolla kuukaudessa lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita.

Ostetaan siis kotimaista, mieluiten ihan oikeassa kaupassa tai suositaan ainakin kotimaista verkkokauppaa ulkomaisen sijasta. Aina ei lahjan edes tarvitse olla mitään tavaraa. Lahjaksi voi antaa myös palvelun.

Muistetaan kuitenkin, että usein itse tehty pieni muistaminen ilahduttaa kaupasta ostettua enemmän. Aineettomat lahjat, vaikkapa lenkkiseuraksi lupautuminen on myös hyvä vaihtoehto.

Joulu on lähimmäisenrakkauden juhla. Se puhuu voimakkaasti heikompiosaisten ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Joulunvietto kokoaa perheet ja suvut yhteen ja on usein ladattu täyteen odotuksia.

Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia joulun viettoon. Perhejoulua viettävien ohella Suomessa on entistä suurempi joukko yksinäisiä, joille joulun tulo tuottaa jo etukäteen ahdistusta.

Joka viides suomalainen elää yksin ja yli 300 000 vanhusta kokee, ettei heillä ole läheistä ihmistä elämässään. Meidän on syytä muistaa jouluna myös niitä, joilla ei ole läheisiä ympärillään.

Suomessa yli satatuhatta lasta elää köyhässä perheessä. Näille lapsille joululahjojen saaminen ei ole itsestään selvyys.

On tärkeää ottaa osaa erilaisiin keräyksiin, jotta voimme osaltamme auttaa ja tuoda joulumieltä myös näihin perheisiin.

Itse muistan omasta lapsuudestani, kun äidin kanssa ennen joulua keräsimme Pelastusarmeijan joulupataan vietävää apua tarvitseville. Se opetti pienelle lapselle empatiaa toista kohtaan, mutta myös kiitollisuutta.

Muistetaanhan olla tänäkin jouluna huomaavaisia myös tuntemattomia lähimmäisiä kohtaan. Toivotan lämmintä joulumieltä kaikille!

Turun Sanomat 15.12.2018