SDP:n Eloranta: Nuorisotyön leikkaukset jättävät tuhannet nuoret ilman apua

Ajankohtaista,Etusivu,Tiedotteet

Orpon hallituksen talousarvioesitys leikkaa etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoituksesta 4,6 miljoonaa euroa. Nämä palvelut kohtaavat vuosittain yhteensä noin 32 000 nuorta ja leikkauksien takia arvioidaan noin 6000 nuoren jäävän ilman apua ja tukea. SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta vaatii hallitusta luopumaan kaikista heikoimmassa asemassa oleviin nuoriin kohdistuvista nuorisotyön leikkauksista.

– Nuorten tilanne on hyvin huolestuttava tällä hetkellä. Nuorten mielenterveyden haasteet ovat entistä yleisempiä, joka kymmenes nuori on syrjäytymisriskissä ja nuorisorikollisuus herättää huolta. Tässä tilanteessa meillä ei ole varaa leikata nuorityöstä. Nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla on suuri merkitys syrjäytymisen ehkäisemisessä. Ne auttavat nuorta kiinnittymään yhteiskuntaan. Hallituksen leikkaukset tarkoittavat, että tuhannet haavoittuvassa asemassa olevat nuoret eivät enää saa kipeästi tarvitsemaansa apua ja tukea, Eloranta toteaa.

Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat kohdistettuja palveluita työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille, jotka ovat erityisen suuressa syrjäytymisriskissä. Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat tutkitusti vaikuttavia ja taloudellisesti tehokkaita keinoja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Nämä palvelut maksavat tutkimusten mukaan itsensä takaisin maksettuina veroina ja vältettyinä sosiaaliturvamenoina.

– Nuorisotyöstä leikkaaminen ei ole edes valtiontalouden kannalta järkevää. Lyhyen tähtäimen pieni säästö tulee kalliiksi pidemmällä aikavälillä. Valtiontalouden tarkastusviraston laskelmien mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Maassamme on arviolta jo nyt 60 000 syrjäytynyttä nuorta ja noin joka kymmenes nuori on syrjäytymisuhassa. Hallituksen leikkaukset tulevat entisestään pahentamaan nuorten tilannetta ja syrjäyttämään yhä useampia nuoria. Tämä takia SDP vaatii yhdessä Vihreiden ja Vasemmistoliiton hallitukselta vastauksia sen nuorten tilannetta kurjistavasta politiikasta välikysymyksellään. Nuorilta leikkaaminen heikentää koko Suomen tulevaisuutta, Eloranta sanoo.