Viinabränditkö vähittäiskauppaan?

Etusivu,Kirjoituksia

Alkoholi on myrkky, joka aiheuttaa 60 eri sairautta. Se on Suomessa yleisin työikäisten kuolinsyy jopa 4000 vuosittaisessa tapauksessa, useammin kuin sepelvaltimotauti.  Alkoholin suurkuluttajia on jo puoli miljoonaa. Alkoholi aiheuttaa jopa miljardin vuosikustannukset, välillisesti jopa 3-5 miljardia. Se aiheuttaa myös mittaamattoman määrän sivullisten kärsimystä, haittoja ja turvattomuutta. Juominen vaikuttaa aina myös lähiympäristöön, erityisesti lapsiin. Vuosittain noin 600:lle vastasyntyneelle on äidin raskauden aikainen alkoholinkäyttö aiheuttanut jonkin asteisen vaurion. 1960-luvun kahdesta litrasta on naisten alkoholin kulutus kuusinkertaistunut ja miesten kaksinkertaistunut.

Huolestuttavinta on lasten ja nuorten alkoholinkäytön ja humalajuomisen runsas kasvu ennen vuosituhannen vaihdetta. Vähintään kuukausittain alkoholia käyttää jopa 40% 16-vuotiasta nuorista ja noin 20% juo itsensä tosihumalaan. Alaikäisten alkoholinkäyttö myös lisää väkivalta- ja tapaturmariskejä, vahingoittaa nuoren kehitystä sekä ennustaa riippuvuutta ja haittoja aikuisena.

Alkoholipolitiikan tavoitteena tulee olla erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen alkoholin haitoilta. Eduskunnan käsittelyyn tulossa olevan lakimuutoksen myötä kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisväkevyyttä lisättäisiin 4,7 %:sta 5,5 %:iin. Vahvan oluen ja lonkeron lisäksi vähittäiskaupoissa voitaisiin myydä väkiviinapohjaisia juomasekoituksia, jotka vetoavat nuoriin. Näiden ”limuviinojen” tulo kauppoihin onkin erityisen ongelmallinen lasten- ja nuortensuojelun näkökulmasta.

Lakiesitys hyödyttää vähittäiskauppaa ja ulkomaista alkoholiteollisuutta Alkon kustannuksella sekä ulkoistaa haitat ja kustannukset yhteiskunnan kannettavaksi kasvattaen hyvinvointi- ja terveyseroja. Muutos toisi uuden lapsille näkyvän kanavan markkinoida väkeviä viinoja vähittäiskaupassa, eikä muutos myöskään millään tavalla edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa edistäen ravintola-alan työllisyyttä.

Muutos olisi merkittävä uhka myös hyvässä kasvussa olevalle suomalaiselle pienpanimoteollisuudelle. Kaupoissa myytävien alkoholituotteiden enimmäisväkevyyden nosto lisää kauppojen valikoimaa tuntuvasti ja samasta hyllytilasta tulee taistelemaan myös huima määrä kansainvälisiä viinabrändejä ja tuontioluita. Siinä välissä pienpanimoilla tulee olemaan todella ahdasta, sillä harvalla pienpanimolla on valmiuksia pärjätä hintakilpailussa, jonka muutos tulee tuomaan.

Turkulainen 12.7.2017