Ihmiset haluavat lisää Robin Hoodia

Kirjoituksia

Julkaistu Turkulaisessa 9.11.2011

Ihmiset ympäri maailman ovat heränneet. Viime talvena Arabimaista leviämään lähtenyt demokratialiike on inspiroinut ihmisiä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ihmiset ovat vihaisia ja haluavat kertoa mielipiteensä kasvavasta epäoikeudenmukaisuudesta. Halutaan työtä ja toimeentuloa. Yhteistä uudelle liikehdinnälle on kyllästyminen ahneuteen. Vallatkaa Wall Street -liikkeen ytimenä on pettymys siihen, että rikkain prosentti Yhdysvalloissa omistaa jo lähes 40 % kaikesta yksityishenkilöiden varallisuudesta. Tuloerojen kasvu on ollut nopeaa, sillä 1980-luvulla samaan ei yltänyt edes rikkain kymmenys. Nykyään rikkain kymmenys omistaa peräti 73 % kaikesta varallisuudesta.  

Samaan aikaan Yhdysvaltain 99 % joukossa on ihmisiä, jotka tekevät kahta työtä eivätkä silti pysty elättämään perhettään. Ihmisiä, jotka eivät saa sairaanhoitoa, jos heillä ei ole varaa sairausvakuutukseen. Nuorista yli 50 % on työttömänä ja 46 miljoonaa ihmistä elää alle köyhyysrajan.

Nämä globaaleiksi muodostuneet uudet liikkeet ovat ruohonjuuritason liikkeitä, joihin ei haluta mukaan puolueita tai poliitikkoja. Ihmiset haluavat hakea muutosta itse. Muutoksia on kuitenkin vaikeaa saada aikaan kadulta käsin. Olisikin toivottavaa, että näiden liikkeiden vaatimukset voisivat maailmalla muuttua politiikaksi. Demokraattinen järjestelmähän on jo olemassa sitä varten. Uutta Ranskan vallankumousta emme tarvitse.

Mielenkiintoista on se, että myös rikkaat itse ovat alkaneet puolustaa korkeampia verojaan. Näin ovat tehneet maailman kolmanneksi rikkain sijoittaja Warren Buffet, joka huomasi maksavansa veroja vain reilut 17 %, vähemmän kuin oma sihteerinsä. Viime viikolla myös Bill Gates asettui kannattamaan Robin Hood -veroa. Mitä tässä siis vielä odotellaan?

Suomessa saamme elää varsin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Meillä rikkain prosentti omistaa 20 % kaikesta yksityishenkilöiden varallisuudesta. Suomessakin eriarvoisuus on kasvanut 1980-luvulta kovaa vauhtia, mutta onneksi meillä pidetään kiinni pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Täällä jokaiselle taataan yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon ja perusturvaan. Meillä uusi hallitus toimii myös nuorisotyöttömyyden poistamiseksi. Lisäksi tuloeroja tasataan siten, että ensi vuonna köyhyysaste pienenee 0,4 %. Tarvitsemme kuitenkin myös Suomessa erityisen solidaarisuusveron kaikkein rikkaimmille, olkoon se sitten nimeltään vaikka Bill Gatesin mainitsema Robin Hood- vero.