Poikkeuksellisen korona-kevään jälkeen voimme vihdoin huoahtaa helpotuksesta. Poikkeusolot on voitu purkaa ja suurelta osin voidaan pian palata normaalioloihin. Samaan aikaan pidämme tietenkin mielessä, että koronaepidemian uusia aaltoja voi vielä olla tulossa ja toki edelleen huolehdimme hygieniasta sekä pidämme yllä turvavälejä.
Maaliskuun puolivälissä koronavirusepidemian takia alkaneiden poikkeusolojen ja niistä johtuneiden rajoitustoimien takia me kaikki olemme eläneet hyvin poikkeuksellisen kevään vältellen kontakteja muihin ihmisiin. Rajoitustoimet onneksi onnistuivat varsin hyvin ja pystyimme Suomessa ehkäisemään epidemian leviämistä tehokkaasti ja suojaamaan etenkin riskiryhmiä.
Rajoitustoimilla on kuitenkin ollut paljon muita vaikutuksia. Etenkin ikäihmiset ja monet riskiryhmiin kuuluvat ovat kärsineet kovasti siitä, että ovat olleet lähes täysin eristyksissä muista ihmisistä. Moni on joutunut lomautetuksi tai mahdollisuudet ansaita toimeentuloa ovat muulla tavoin pienentyneet. Useat yritykset ovat kärsineet suuria tappioita. Monilta, etenkin majoitus-, matkailu- tai ravintola-alan yrityksiltä saattoi lähes koko liikevaihto sulaa pois melkeinpä yhdessä yössä.
Rajoitustoimilla on ollut myös positiivisia vaikutuksia. Ihmiset ovat alkaneet harrastaa ulkoliikuntaa ja luonnossa liikkumista niin paljon, että suosituimmilla alueilla on ollut väkeä jopa ruuhkaksi asti. Lukemisharrastus on lisääntynyt ja monet ovat alkaneet kuunnella äänikirjoja. Koiramme-lehden mukaan koiranpennuista on ollut kova kysyntä. Monet ovat ajatelleet, että etätyöviikkojen ohessa voisi samalla huolehtia koiranpennustakin.
Maailman ylikulutuspäivä on koronan rajoitustoimien takia siirtynyt peräti kolme viikkoa eteenpäin eli elokuun 22. päivään. Maailman ylikulutuspäivä on se päivä, jolloin maapallon ihmisten kulutus ylittää YK:n tilastotietojen perusteella maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä hiilidioksidipäästöjä vuoden aikana. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia ekologisen jalanjälkemme arvioidaan pienenevän noin yhdeksän prosenttia.
Tästä kaikesta kannattaa ottaa opiksi. Pidetään huolta lähimmäisistä. Harrastetaan jatkossakin ulkoilua ja lukemista. Matkaillaan ulkomaiden sijaan kotimaassa.
Käydään museoissa, ravintoloissa, hotelleissa ja käytetään kotimaisten yrittäjien palveluita ja tuotteita. Näin voimme osaltamme helpottaa alan yrittäjien ja työntekijöiden vaikeuksia, joita korona sai aikaan. Samalla lentomatkailun aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vähenevät ja ehkäpä ylikulutuspäivämme siirtyy myös jatkossa eteenpäin. Toivotan leppoisaa ja huoletonta kesää ihan jokaiselle.
Eeva-Johanna Eloranta,
kansanedustaja, sd
Julkaistu Salon Seudun Sanomissa, sekä Vakka-Suomen Sanomissa
Jaa tämä artikkeli