Koronavuoden vaikutuksia

Kirjoituksia

Poikkeuksellisen korona-kevään jälkeen ehdimme jo kesällä melkein huoahtaa helpotuksesta. Poikkeusolot voitiin purkaa ja suurelta osin pystyttiin jo palaamaan normaalioloihin. Nyt syksyllä on epidemiatilanne taas mennyt hankalampaan suuntaan eli epidemia kääntynyt kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen. On siis tärkeätä, että edelleen huolehdimme hygieniasta sekä pidämme yllä turvavälejä ja käytämme kasvomaskeja silloin kun turvavälejä toisiin ihmisiin on hankalampi välttää.

Onneksi olemme onnistuneet epidemian hallinnassa täällä Suomessa tähän asti varsin hyvin ja olemme pystyneet ehkäisemään epidemian leviämistä tehokkaasti ja suojaamaan etenkin riskiryhmiä. Uskon, että onnistumme tässä jatkossakin, kunnes pääsemme epidemiasta eroon.

Maailmaa jo yli puoli vuotta riepotellut koronavirusepidemia on kuitenkin koetellut ihmisten sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia ja jaksamista poikkeuksellisen paljon. Etenkin ikäihmiset ja monet riskiryhmiin kuuluvat ovat kärsineet kovasti siitä, että ovat olleet etenkin keväällä poikkeusolojen aikaan lähes täysin eristyksissä muista ihmisistä. Koronavirustilanne koettelee henkistä jaksamista kodin lisäksi myös työelämässä. Etätyöstä tai etäopiskelusta on monille on tullut arkipäivää. Monet ovat olleet joko omaehtoisesti tai vahvasti suositellusti eristyksessä ja jotkut jopa tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa. Nämä kaikki ovat muuttaneet monella tavalla ihmisen arkea ja ovat kaventaneet toimintamahdollisuuksia. Näissä tilanteissa mahdolliset haasteet elämänhallinnassa helposti korostuvat ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen käy vaikeammaksi.

Murheellista on, että moni on myös joutunut lomautetuksi tai mahdollisuudet ansaita toimeentuloa ovat muulla tavoin pienentyneet. Useat yritykset ovat kärsineet suuria tappioita. Monilta, etenkin majoitus-, matkailu- tai ravintola-alan yrityksiltä saattoi lähes koko liikevaihto sulaa pois melkeinpä yhdessä yössä. Onneksi hallitus on tuonut eduskunnan päätettäväksi useita lisäbudjetteja, joiden myötä tukea on voitu myöntää.

Rajoitustoimilla on ollut myös positiivisia vaikutuksia. Ihmiset ovat alkaneet harrastaa ulkoliikuntaa ja luonnossa liikkumista niin paljon, että suosituimmilla alueilla on jossain vaiheessa ollut väkeä jopa ruuhkaksi asti. Lukemisharrastus on lisääntynyt ja monet ovat alkaneet kuunnella äänikirjoja. Koiramme-lehden mukaan koiranpennuista on ollut kova kysyntä. Monet ovat ajatelleet, että etätyöviikkojen ohessa voisi samalla huolehtia koiranpennustakin.

Maailman ylikulutuspäivä siirtyi koronan rajoitustoimien takia peräti kolme viikkoa eteenpäin eli elokuun 22. päivään. Maailman ylikulutuspäivä on se päivä, jolloin maapallon ihmisten kulutus ylittää YK:n tilastotietojen perusteella maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä hiilidioksidipäästöjä vuoden aikana. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia ekologisen jalanjälkemme arvioidaan pienenevän noin yhdeksän prosenttia.

Tästä kaikesta kannattaa ottaa opiksi. Pidetään huolta lähimmäisistämme. Harrastetaan jatkossakin ulkoilua ja lukemista. Matkaillaan ulkomaiden sijaan kotimaassa. Käydään museoissa, ravintoloissa, hotelleissa ja käytetään kotimaisten yrittäjien palveluita ja tuotteita. Näin voimme osaltamme helpottaa alan yrittäjien ja työntekijöiden vaikeuksia, joita korona sai aikaan. Samalla lentomatkailun aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vähenevät ja ehkäpä ylikulutuspäivämme siirtyy myös jatkossa eteenpäin. 

Toivotan turvallista ja tunnelmallista loppuvuotta sekä joulun aikaa teille ihan jokaiselle!

Eeva-Johanna Eloranta,

kansanedustaja, sd

Julkaistu sokeripalassa