Makkaraa leivän päälle?

Kirjoituksia

Oman äitini lapsuudessa oli tavallista, että ruokakaupassa piti laskea joka kerta, oliko varaa ostaa makkaraa leivän päälle vai pitikö olla ilman. Tänä päivänä monien osana on samanlainen niukkuus. Suurin köyhyysriski on yksinelävillä, yksinhuoltajilla ja monilapsisilla perheillä. Monet perheet pärjäävät juuri ja juuri. Kun niukkuus menee liiallisuuksiin, on se erityisen vahingollista kasvaville lapsille ja nuorille. Kun yhteiskunta voi silloin tukea, on mahdollista kuitenkin pärjätä.

Köyhyys ja eriarvoistuminen ovat lisääntyneet maassamme viimeisen 20 vuoden aikana, aina vuoteen 2012 asti. Tämän hallituksen aikana tuloerojen ja köyhien määrän kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt hienoiseen laskuun. Silti 650 000 suomalaista elää edelleenkin köyhyysrajan alapuolella. Hallitus on vaikeasta taloustilanteesta huolimatta tehnyt päätöksiä eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämiseksi. Erityisesti perusturvan korotukset työttömyysturvan, työmarkkinatuen, toimeentulotuen ja asumistuen osalta ovat olleet tärkeitä. Lisäksi voimaan on jo tullut sovitellun työttömyysetuuden 300 euron suoja-osa. Asumistukeen on tulossa samanlainen suojaosa sekä muita parannuksia ensi vuonna. Kaikki nämä päätökset helpottavat niukkuudessa elävien elämää.

On huolestuttavaa, että pääministeripuolueemme Kokoomus on julkisesti ilmoittanut tähtäävänsä seuraavalla hallituskaudella siihen, että veroja voitaisiin alentaa. Se tarkoittaa samalla sitä, että joudumme tekemään taas leikkauksia verovaroilla rahoitettaviin palveluihin, kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja yllä mainittuihin asioihin, joilla niukkuudessa elävien elämää on helpotettu. Samalla se tarkoittaisi yhä suurempaa eriarvoisuutta.

Kulmakunta 29.10.2014