Muistetaan lähimmäistä jouluna

Kirjoituksia

Pian on aika rauhoittua joulun viettoon. Ennen sitä kiire painaa päälle. Työt on saatava valmiiksi, joululahjat ja -ruoat on ostettava ja koti koristeltava. Joulu herättää paljon tunteita ja odotuksia. Menneiden vuosien lämpimimmät joulumuistot ovat usein jo ajan kultaamia ja liittyvät lapsiin tai lapsuuteen; joulukuusen hakua ja koristelua, piparkakkutaloja, jouluherkkujen syömistä ja tietenkin joulupukin odotusta ja lahjoja.

Jouluvalot ja värikkäät kaupanikkunat tuovat valoa pimeään vuodenaikaan. Monille suomalaisille perheille joulu on juuri sitä parasta aikaa. Perhejuhlan ohella joulu on myös merkittävä työllistäjä. Kaupat palkkaavat kiireapua, joulukuusikauppiaat ilmestyvät kadunkulmiin ja jo pitkin vuotta on kasvatettu joulukukkia, valmistettu joulusuklaita ja muita jouluherkkuja.

Kotimaisuus jouluostoksilla on vastuullisen kuluttajan valinta, sillä samalla tukee kotimaista työtä. Suomalaisen joululahjan, kynttilän, joulukinkun tai joulukuusen hiilijalanjälki on pienempi kuin ulkomailla tuotetun. Ostamalla kotimaista tuemme suomalaista yrittäjää ja kotimaan taloutta. Suomalaisen työn liiton mukaan voimme synnyttää Suomeen 10 000 työpaikkaa, jos ostamme kuukaudessa kymmenellä eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita. Tämä on hyvä muistaa näin joulun alla, kun viimeisiä lahjoja etsitään rakkaille.

Aina lahjan ei tarvitse olla tavaraa, sillä lahjaksi voi myös antaa hyvää oloa ja yhdessä vietettyjä hetkiä – eli lahjakortteja erilaisiin kotimaisiin palveluihin. Muistetaan kuitenkin, että usein itse tehty pieni muistaminen ilahduttaa kaupasta ostettua enemmän. Aineettomat lahjat, vaikkapa lenkkiseuraksi lupautuminen on myös hyvä vaihtoehto. Joulu on lähimmäisenrakkauden juhla. Se puhuu voimakkaasti heikompiosaisten ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Joulunvietto kokoaa perheet ja suvut yhteen ja on usein ladattu täyteen odotuksia.

Kaikille suomalaisille joulu ei kuitenkaan tarkoita lämmintä ja iloista juhlaa. Suomessa on vuosi vuodelta enemmän yksinäisiä ihmisiä, joille joulun tulo tuottaa ahdistusta tai jopa pelkoa. Yli 300 000 ikäihmistä kokee, ettei heillä ole läheistä ihmistä elämässään ja noin joka neljäs lapsi elää perheessä, jossa toisella tai molemmilla vanhemmilla on hoitoa edellyttävä mielenterveys- tai päihdeongelma. Meidän on syytä muistaa jouluna myös niitä, joilla ei ole läheisiä ympärillään, lahjoja joulukuusen alla tai lämmintä ruokaa joulupöydässä.

On tärkeää ottaa osaa erilaisiin keräyksiin, jotta voimme osaltamme auttaa ja tuoda joulumieltä myös näille ihmisille – esimerkiksi ostamalla lapselle joululahja tai yksinäiselle ikäihmiselle joulukukka. Itse muistan omasta lapsuudestani, kun äidin kanssa ennen joulua keräsimme Pelastusarmeijan joulupataan vietävää apua tarvitseville. Se opetti pienelle lapselle empatiaa toista kohtaan, mutta myös kiitollisuutta.

Muistetaanhan olla tänäkin jouluna huomaavaisia myös tuntemattomia lähimmäisiä kohtaan. Toivotan lämmintä joulumieltä kaikille!

Eeva-Johanna Eloranta