Sopimusyhteiskuntaa tarvitaan

Kirjoituksia

Sopimusyhteiskuntaa tarvitaan

Vaalien voi arvata olevan tulossa, kun kuuntelee muutamien hallituspuolueiden kommentteja. RKP:n puheenjohtaja Haglundin ja pääministeri Stubbin ennen valintaansa tekemät kommentit ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta ovat varsin vastuuttomia. Tällaisina vaikeina aikoina, jolloin kärsimme sekä talouden matalasuhdanteesta että rakennemuutoksesta, on aivan välttämätöntä, että suomalainen sopimusyhteiskunta toimii sekä työnantaja- että työntekijäpuolen osalta. 

Ay-liike on työntekijän apuna myös työpaikalla työelämän ristiriitatilanteissa vaikkapa silloin, kun työntekijä irtisanotaan laittomasti tai hänen työehtojaan poljetaan. Silloin ammattiliittojen jäsenen tukena ovat luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut, aluetoimistot ja edunvalvonnan asiantuntijat. Samaa apua ei saa yleiseltä työttömyyskassalta. Sieltä kun saa vain työttömyysturvan.Onkin huolestuttavaa, että varsinkaan monet nuoret eivät tänä päivänä ymmärrä ammattiliittoon kuulumisen tärkeyttä.

Epävarmuus työelämässä on kasvanut. Elinikäiset työsuhteet vähenevät ja työntekijät siirtyvät työstä toiseen, työstä työttömäksi tai koulutukseen. Ongelmana ovat myös pätkätyöt, nollatuntisopimukset sekä osa-aikaiset työt, joiden tuoma tulo harvoin riittää toimeentuloon. Näiden ihmisten näkökulmasta Kokoomuksen Arto Satosen toivomus paluusta 40-tuntiseen työviikkoon nykyisen 37,5 tunnin sijasta tuntuukin loukkaavalta. Monet tahtomattaan osa-aikaisissa töissä olevat ottaisivat mieluusti lisää työtunteja, puhumattakaan heistä, jotka ovat kokonaan työttöminä. Työn jakaminen useammalle lienee monin verroin järkevämpää ja oikeudenmukaisempaa kuin niiden työtaakan kasvattaminen, jotka tekevät jo nyt pitkää päivää.

Kulmakunta 3.9.2014