Yx miäs kexis xylitoli

Kirjoituksia

Yx miäs kexis xylitoli

Perheemme nuorimmaisten koulussa Hannunniitussa vietettiin pari viikkoa sitten poikkeuksellisen hienoja satavuotisjuhlia. Itseltäni jäivät, ikävä kyllä, juhlat väliin eduskuntatyön takia, mutta omien lasten innostus esitysten ja juhlan valmistelussa teki minuunkin vaikutuksen ja sai juhlatuulelle.

Oma tyttäreni oli mukana esityksessä, jossa oppilaat lausuivat murrerunoilija Heli Laaksosen runoja teoksesta ”Aapine”, vaikkapa näin: ”Yx miäs kexis xylitoli ja hyvin kexiski. Eikä siin viäl mittä, mut tiäräx mitä? See kexittiin Turus!” Erityisen vaikutuksen lapsiin teki kirjailijan läsnäolo koululla ja se, että tämä oli esityksen jälkeen henkilökohtaisesti kiitellyt esiintyjien runonlausuntataitoja ja tietenkin myös se, että Laaksonen on koulun entinen oppilas.

Nuorten luku- ja kirjoitustaidon tason lasku ja lukemisharrastuksen vähentyminen on suuri huolenaihe tänä päivänä. Huolestuttavaa se on siitä syystä, että lukutaito on tietoyhteiskunnan perustaito ja kirjoitustaidon ohella edellytys täysipainoiselle osallistumiselle yhteiskuntaan. Ne ovat myös väline oppimiseen ja tiedonhankintaan sekä itsensä ilmaisemiseen ja kulttuuriin osallistumiseen. Siksi jokaisella pitää olla riittävä lukutaito.

Nykyisenä tietotekniikan aikakautena lasten innostaminen kirjojen pariin ei ole kovin helppoa. Tietokone- ja kännykkäpelit ja sosiaalinen media vievät monien lasten ja nuorten ajasta vapaa-ajasta ison siivun. Kirjailijavierailut kouluille ovatkin mainio keino lasten lukuinnostuksen nostamiseen. Oma tyttäreni sai Heli Laaksosen vierailusta jopa innostuksen lukea ainakin yhden runokirjan kokonaan. Luulenpa, että se tulee olemaan Laaksosen Aapine.

Kulmakunta 26.11.2014