2.12.2011 ELORANTA HALUAA HPV-ROKOTTEEN ROKOTUSOHJELMAAN TYTÖILLE JA POJILLE

Tiedotteet

TIEDOTE /  2.12.2011 ELORANTA HALUAA HPV-ROKOTTEEN ROKOTUSOHJELMAAN TYTÖILLE JA POJILLE

 

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tehnyt tänään toimenpidealoitteen hallitukselle koskien papilloomavirusrokotteen saamista kansallisen rokotusohjelman piiriin niin tytöille kuin pojillekin.

Kesäkuussa 2011 julkaistiin terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asettaman papilloomavirustautien torjuntatyöryhmän selvitys. Selvityksen perusteella THL suosittaa HPV-rokotteen liittämistä kansalliseen rokotusohjelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti kuitenkin olla ottamatta rokotetta ohjelmaan vielä vuonna 2012

– On aivan käsittämätöntä, että sosiaali- ja terveysministeriö ei noudattanut THL:n toivetta. Rokotuksen hyödyt on moneen kertaan todistettu kiistattomiksi, Eloranta muistuttaa. – On myös väärin, että naisilla viruksen aiheuttamat muutokset on melko helposti todettavissa papa-kokeella, mutta miehillä vastaavia kokeita ei juuri ole. Aina ei edes ymmärretä, että papilloomavirus sairastuttaa myös poikia yhä enenevissä määrin. Siksi meidän tulisikin pikimmiten noudattaa THL:n suositusta ja rokottaa myös pojat, Eloranta vaatii.

 

THL:n selvityksen mukaan papilloomaviruksen aiheuttamat kustannukset vuositasolla ovat yli 40 milj. euroa. Rokotteella ja seulontajärjestelmän uudistamisella kustannukset saataisiin THL:n mukaan puolitettua.