21.12.2011 MINISTERI KIURU VASTAANOTTI POSTIADRESSIN

Tiedotteet

TIEDOTE 21.12.2011 / MINISTERI KIURU VASTAANOTTI POSTIADRESSIN

 

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru otti tänään vastaan Turun posti 54 lakkauttamista vastustavan adressin

Itella ilmoitti syksyllä lakkauttavansa Turussa postin palvelupisteitä sekä keskittävänsä postipalveluja suurempiin yksiköihin.  Koko maassa on kyse 17 postin toiminnan loppumisesta kokonaan ja toiset 17 on muuttumassa asiamiesposteiksi. Muutoksilla tavoitellaan sadan miljoonan euron säästöjä.

Nummenmäen, Kuralan, Halisten, Hannunniitun ja Kohmon asiakkaita palvellut posti 54 on yksi lakkautuslistalla olevista toimipisteistä, ja se on tarkoitus sulkea kesään 2012 mennessä. Itella on perustellut sulkemispäätöstä alhaisella kävijämäärällä ja myynnillä.

Alueen suurin kansalaisjärjestö Nummenmäen Pientalot ry on kerännyt postin lakkauttamista vastustavaan adressiin runsaat 5500 nimeä. Sen luovuttivat yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Tuohi ja kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta, joka myös asuu posti 54 alueella. Adressi luovitettiin eduskunnassa asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurulle tänään keskiviikkona 21.12.2011.

Kansanedustaja Eloranta itse on saman lähipostin asiakas, ja huolissaan postipalveluiden jatkuvasta supistumisesta. – Nummenmäen Pientalot ry otti minuun yhteyttä jo aiemmin syksyllä, ja esittivät huolensa postin lakkautuksesta. Kyseisellä alueella elää noin 20 000 asukasta, eli postin lakkautus koskee huomattavan suurta ihmisjoukkoa. – Lisäksi alueen asukkaissa on paljon autottomia yksineläjiä, joille on tärkeä saada postipalvelut, aivan kuten muutkin peruspalvelut, läheltä kotia.

Nummenmäen pientalot ry:n puheenjohtaja Jukka Tuohi pitää päätöstä postin lakkauttamisesta perusteettomana. Nykyisin samassa kiinteistössä postin kanssa on toiminut mm. kauppa. – Perin omituista, että postipalveluja varten pitäisi jatkossa lähteä erikseen keskustaan asioimaan, Tuohi linjaa.

Posti 54:n palvelut ollaan siirtämässä aivan Turun keskustan läheisyyteen, posti 70:n kanssa samoihin tiloihin. Koska jo aiemmin kaksi postipiiriä on yhdistetty 20700 alueen postiin, ollaankin nyt tilanteessa, jossa yksi palvelupiste tulee hoitamaan koko Itä-Turun postipalvelutarvetta.

Ministeri Kiuru otti turkulaisten terveiset vakavana vastaan. – Meillähän Suomessa laki sanoo, että postipalveluiden on sijaittava kohtuullisen matkan päässä, ja että niiden oltava saatavilla asioimisalueella eli siellä missä muutkin palvelut, esimerkiksi kauppa ja apteekki, Kiuru huomauttaa. – Lakia pitää noudattaa ja kyllä viestintäviraston on tutkittava, täyttyykö lain kirjain näissä lakkauttamispäätöksissä, hän lisää. – Näyttäisi siltä, että tässä tapauksessa postin toimipiste olisi tosiaan siirtymässä pois asioimisalueelta, hän toteaa. 

Postin omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala ei päässyt adressin luovutukseen, mutta lähetti terveisensä. Hautalan mukaan kyse on ennen kaikkea Itellan alijäämästä eli siis rahasta.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru on tänä syksynä antanut liikenne- ja viestintäministeriön työryhmälle tehtäväksi selvittää, voitaisiinko postin yleispalvelusta mahdollisesti aiheutuvaa kohtuutonta taloudellista rasitusta korvata palvelun tuottajalle etukäteen. Postitoimintaan ei tällä hetkellä osoiteta julkista rahoitusta. Postin peruspalvelut turvataan tarvittaessa erityisrahoituksella, jos palveluja ei muutoin pystytä järjestämään.