Eloranta: Aapisten kierrätyksen loputtava Turussa

Tiedotteet

Tiedote
 25.8.2014

 Koulut ovat taas alkaneet ja varsinkin ekaluokkalaiset ovat innolla aloittaneet koulukäyntinsä. Koulun aloituksen kohokohta on oman Aapisen saaminen, mitä lapset ovat odottaneet jo pitkään. Monen iloa on kuitenkin varjostanut se, että useissa kouluissa Aapisetkin on kierrätetty ja moni on saanut vanhan ja nuhruisen Aapisen käyttöönsä, Turun kaupunginvaltuuston jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pahoittelee.

-On oikein ja järkevää, että koulukirjoja kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. Tämä käytäntö säästää koulujen kustannuksia, jolloin oppikirjoista säästyvä määräraha voidaan käyttää koululla muihin tarkoituksiin. On myös hyvä, että lapset oppivat huolehtimaan kierrätyskirjoista huolella ja ymmärtävät, että aina ei kaiken tarvitse olla uutta, vaan että oppikirjojakin voi kierrättää, Eloranta painottaa.

Elorannan mukaan Aapisella, abc-kirjalla, on kuitenkin aivan erityinen asema meille suomalaisille. Aapinen halutaan säästää ja sitä on mukava näyttää aikanaan omille lapsille ja lapsenlapsille. Lapset odottavat kovasti ensimmäistä oppikirjaansa, omaa Aapista. Koulun aloitus ja oppimisen into saa kuitenkin varsin nukkavierun alun, jos se ensimmäinen kirja on nuhruinen. Kovin ikävää on sekin, ettei aapista saa pitää kun ekaluokka aikanaan loppuu. Sen sijaan rakkaasta kirjasta, jonka avulla on päässyt sisälle lukemisen maailmaan, joutuu luopumaan.

-Toivonkin, että jatkossa jokainen turkulainen ekaluokkalainen saisi uuden, oman Aapisen, jonka saa pitää ekaluokan päätyttyä. Rehtorit, jotka koulujen materiaalihankinnoista ja rahan käytöstä vastaavat voivat paikata aiheutuneen lisäkustannuksen vaikkapa muiden kirjojen kierrätystä lisäämällä tai vaikkapa sähköisten oppimateriaalien käyttöä lisäämällä. Jokaisella lapsella pitää olla oikeus omaan, uuteen Aapiseen, Eloranta painottaa.