Eloranta Pohjoismaiden neuvostossa: Toisen asteen koulutuksesta yhteispohjoismainen suositus

Tiedotteet

Eloranta Pohjoismaiden neuvostossa: Toisen asteen koulutuksesta yhteispohjoismainen suositus

Tiedote 11.4.2013

 

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta esitti Pohjoismaiden neuvostossa, että jokaisen nuoren oikeus vähintään toisen asteen koulutukseen voisi olla yhteispohjoismainen suositus. Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa Tukholmassa käsiteltiin torstaina suositusta pohjoismaisesta kriisipaketista nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi.

 

Elorannan mukaan nuorten koulutustaso vaikuttaa selvästi heidän sijoittumiseensa työmarkkinoilla. Ilman toisen asteen koulutusta olevien työmarkkinatilanne on selvästi heikompi kun toisen asteen koulutuksen suorittaneiden. Suomessa pelkän peruskoulun käyneiden työurat ovat lähes kymmenen vuotta lyhyemmät kuin muilla. Kouluttamattomien työurissa onkin usein epävakautta ja työttömyyttä.

 

– Voidaankin perustellusti sanoa, että vähintään ammatillisen koulutuksen suorittamisen pitäisi olla perusoikeus, mutta myös perusvaatimus kaikille kansalaisille, totesi Eeva-Johanna Eloranta sosialidemokraattien ryhmäpuheessa. Työelämässä ja nyky-yhteiskunnassa pärjätäkseen nuori tarvitsee vähintään toisen asteen koulutuksen.

 

Suosituksen toteuttamisessa tärkeä lähtökohta on parhaiden käytäntöjen kokoaminen yhteen kaikissa nuorison työllistymiseen ja koulutukseen liittyvissä asioissa.

– Meidän kaikkien ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan voimme ottaa mallia toistemme onnistumisista muissa pohjoismaissa, toteaa Eloranta.

 

Lisätietoja: Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta, 050 5232 309