”Heillä ei ole yksinäisten iltojen ja jopa öiden turvaksi mitään” – demarinelikko vaatii muutosta epäkohtaan

Tiedotteet

Sivistysvaliokunnan sosialidemokraattiset edustajat Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson, Anneli Kiljunen ja Marko Asell ovat jättäneet vuorohoidosta lakialoitteen.

Nuorimpien eli 1.–2. luokkien oppilaiden yksinäisten iltapäivien turvana on jo vuosia toiminut iltapäiväkerhotoiminta. Lapsi voi osallistua niiden toimintaan koulupäivän jälkeen tai jopa sitä ennen tarvitsematta viettää aikaa koulupäivän päättymisen jälkeen tuntikausia yksin kotona.

Kansanedustajat ovat huolissaan vuorotyötä tekevien vanhempien lapsista.

– Heillä ei ole yksinäisten iltojen ja jopa öiden turvaksi mitään yhteiskunnan turvaa. Erityisen haavoittuvassa tilanteessa ovat kolmivuorotyötä esimerkiksi hoitoalalla tekevien, etenkin yksinhuoltajien lapset. Mikäli ystävät tai sukulaiset eivät voi huolehtia lapsesta ilta- ja yöaikaan, joutuu tämä olemaan yksin kotona, kansanedustajat huomauttavat tiedotteessa.

Sd-sivistysvaliokuntaryhmä teki aiheesta rinnakkaislakialoitteen jo viime eduskuntakaudella varhaiskasvatuslain käsittelyn yhteydessä ja nyt uusi sen.

– Edes pienillä eka- ja tokaluokkalaisilla ei ole lain tuomaa oikeutta vuorohoitoon. Päivähoito-oikeus päättyy 31.7. sinä vuonna, kun lapsi aloittaa koulun. Oikeutta vuorohoitoon ei tämän jälkeen ole, vaikka lapsi ei olisi vielä täyttänyt seitsemää.

Jotkut kunnat tarjoavat pienille koululaisille harkinnanvaraisesti vuorohoitoa, mikäli se päivähoitoikäisten lasten sijoitusten jälkeen on mahdollista. Näissä kunnissa vuoropäivähoito on harkinnan mukaan mahdollista koululaisille arkisin kello 17.00 – 08.00 sekä tarpeen mukaan viikonloppuisin.

– Tämä käytäntö pitäisi ehdottomasti saada velvoittavaksi, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eloranta painottaa.

Lain mukaan päivähoitoa on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vanhempien tai muiden huoltajien tarvitsemassa muodossa, vaikka vuorohoitoon ei subjektiivista oikeutta olekaan.

Vuorohoidossa lasten hoitoajat perustuvat vanhempien työvuoroihin. Lapsi voi olla hoidossa aina, kun molemmat vanhemmat ovat työssä sekä yövuoron jälkeen vanhempien nukkumisajan. Muut lastenhoidon tarpeet tulee järjestää muulla tavalla.

Lisätietoja:

Eeva-Johanna Eloranta 050 523 2309

Julkaistu Demokraatissa 17.11.2020