Kansanedustajat: Korona suistaa pienpanimot ahdinkoon, etämyynnistä apua

Tiedotteet

Kansanedustajat Jari Myllykoski (vas), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Sinuhe Wallinheimo (kok), Mikko Kärnä (kesk) ja Joakim Strand (rkp) ovat jättäneet hallitukselle toimenpidealoitteen pienpanimoiden liiketoimintaedellytysten turvaamiseksi koronaviruspandemian aikana. Kansanedustajat ehdottavat, että pienpanimoille myönnetään oikeus etämyyntiin.

– Kotimainen pienpanimoteollisuus on koronaviruspandemian vuoksi erityisessä vaarassa. Ilman nopeita toimenpiteitä suuri osa alan yrittäjistä joutuu lopettamaan toimintansa, toteaa Eloranta.

– Suomeen on vähitellen kehittynyt eläväinen pienpanimokulttuuri. Sen katoaminen koronaviruspandemian takia olisi tragedia paitsi oluenystävien, niin koko Suomen elinkeinoelämänkin kannalta, jatkaa Wallinheimo.

Suomessa toimii yli sata pienpanimoa, joista valtaosa on aloittanut toimintansa vasta viime vuosina. Monen nuoren pienpanimon kulurakenne on vielä verrattain raskas, minkä takia ne ovat erityisen haavoittuvaisia koronaviruksen vastaisille rajoitustoimille.

Pienpanimoiden myynti tapahtuu pääasiassa ravintolamyyntinä. Ravintolatoiminnan lakattua koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi, myös pienpanimoiden toiminta on pysähtynyt.

– Kun mietimme erilaisia tukitoimia eri aloille, on selvää, että pienpanimoiden kohdalla paras keino tässä tilanteessa olisi etämyynnin salliminen. Se ei edes toisi valtiolle lisäkustannuksia, sanoo Kärnä.

Ulkomaisten oluiden verkkokauppatilausten määrä Suomessa kasvaa. Suomalaisilta pienpanimoilta vastaavanlainen verkkomyynti on laissa kielletty.

– Tämä asettaa kotimaiset toimijat eriarvoiseen asemaan ulkomaisiin nähden, eikä näin voi olla. On kyseenalaista, että lainsäädännöllä ohjataan kuluttajia ostamaan tuotteita ulkomaisilta tuottajilta kotimaisten sijaan, sanoo Myllykoski.

– Pidän kaikkein tärkeimpänä, että suomalaiset pienpanimot saisivat etämyynnin mahdollistamista tuloista pelastusrenkaan, jonka avulla niiden liiketoiminta voitaisiin pelastaa, päättää Strand.

Lisätietoja
Kansanedustaja Jari Myllykoski
Puh. 050 512 0648

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta
Puh. 050 523 2309

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo
Puh. 050 512 0873

Kansanedustaja Mikko Kärnä
Puh. 040 143 8941

Kansanedustaja Joakim Strand
Puh. 050 310 0076