SDP:n Eloranta: Vireille lakialoite pienpanimoiden oluen suoramyynnin sallimisesta

Tiedotteet

Tiedote

Vapaa julkaistavaksi

Varsinaissuomalainen SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on tehnyt lakialoitteen oluiden suoramyynnin sallimisesta pienpanimoille.  Lakimuutos koskisi alle 4,7 % alkoholia koskevia juomia. Pienpanimot ovat toivoneet oluen suoramyyntiä paikallisista pienpanimoista jo pitkään. Tällä hetkellä se on mahdollista ainoastaan perustamalla panimon yhteyteen elintarvikekioski tai oluen myyminen paikallisen kaupan kautta. Molemmat vaihtoehdot ovat hankalia toteuttaa.

– Oluen suoramyynti ei aiheuttaisi sosiaalisia tai terveydellisiä ongelmia. Päinvastoin, se pienentäisi byrokratiaa, suuntaisi pieneltä osaltaan kulutusta kalliimpiin ja erikoisempiin suomalaisiin oluisiin ja tukisi sekä vahvistaisi paikallista suomalaista pienyritystoimintaa, Eloranta korostaa.

– Tämä olisi tärkeä lisä ja helpotus pienimmille panimoille, jotka näin ollen voisivat myydä vierailijoille omaa oluttaan suoraan panimolta. Tämä olisi myös pieni piristys alueelliselle matkailulle, Eloranta painottaa.

Elorannan mukaan myös viranomaisten taholta on viesti ollut sen suuntainen, että lakia voitaisiin muuttaa siten, että pienpanimoille voitaisiin sallia mietojen alkoholijuomien myyminen suoraan panimoilta, ilman velvollisuutta elintarvikekioskin perustamiseen tai juomien toimittamiseen lähikaupan kautta.  Myös vähittäiskaupan edunajaja Päivittäistavarayhdistys PTY puoltaa myynnin sallimista pienpanimoille.

– Suoramyynnin ulottaminen yli 4,7 %: n alkoholijuomiin ei sen sijaan liene perusteltua, koska näin ollen pitäisi sallia oikeus myös muille eurooppalaisille yli 4,7 %: n oluille, Eloranta muistuttaa.

Tällä toimenpiteellä syrjittäisiin muista jäsenvaltioista peräisin olevia tuottajia, jotka pääsevät Suomen markkinoille vain Alkon kautta ja samalla ratkaisu olisi ilmeisesti ristiriidassa Alkon monopolin kanssa, Eloranta kertoo.

Pienpanimot tuottavat alle 3 prosenttia kaikesta oluttuotannosta Suomessa. Pienpanimoidemme koko vaihtelee yhden henkilön työllistävistä mikroyrityksistä kymmeniä työntekijöitä työllistäviin pienyrityksiin. Suomessa toimii tällä hetkellä 24 pienpanimoa. Niistä noin 60 prosenttia tuottaa vuodessa alle 200 000 litraa olutta. Pienpanimot ovat tärkeä osa alueidensa paikallista pienyrittäjyyttä ja niillä on usein tärkeä merkitys alueille myös matkailullisesti, Eloranta korostaa.

Elorannan jättämä lakialoite on eduskunnassa kansanedustajien allekirjoitettavana 16.12 asti