E-kirjojen lainauskorvauksiin varattiin rahoitus tuleville vuosille keväällä julkisen talouden suunnitelmassa. Sitä ennen hyväksyessään kuluvan vuoden talousarvion eduskunnan valtiovarainvaliokunta kiirehti rahoitukseen liittyvien ratkaisujen sekä tarvittavien säädösmuutosten valmistelua. Nyt opetus- ja kulttuuriministeriön asettama selvityshenkilö, hovioikeudenneuvos Kristiina Harenko on tullut johtopäätökseen, että tekijänoikeudellisesti ei ole välttämätöntä säätää lainauskorvauksesta laissa, joten ensi vuoden osalta e-lainauskorvaus voidaan toteuttaa ministeriön päätöksellä.
– Olemme pitäneet e-kirjojen lainauskorvausasiaa aktiivisesti esillä jo pitkään ja onkin erittäin ilahduttavaa, että ministeriössä on pystytty etsimään keino asian ratkaisemiseksi pikaisesti, sanovat valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsenet Pia Viitanen (sd.) ja Eeva-Johanna Eloranta (sd).
– On tärkeää, että ministeri nyt kiirehtii e-lainauskorvauksen toteutusta selvitetyllä tavalla ja aloittaa asiassa myös säädösvalmistelun, jotta e-lainauskorvaus saadaan vakiintuneeksi järjestelmäksi, Viitanen ja Eloranta toteavat.
E- ja e-äänikirjojen lainaaminen lisääntyy Suomessa vauhdilla. Vuosien 2015–2020 aikana e-aineistojen lainaus yleisissä kirjastoissa kasvoi lähes 500 prosenttia. Todennäköistä on, että e-kirjojen yleisten kirjastojen lainamäärä tulee tänä vuonna lähentymään 2 miljoonaa lainatapahtumaa tai jopa ylittänyt sen. Suomessa e-aineistojen lainamäärät kasvavat siis poikkeuksellisen nopeasti.
Jaa tämä artikkeli